IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската художествена сцена се готви за трескав февруари

В аукционните зали в Лондон да бъдат изложени творби за над половин милиард паунда

19:00 | 02.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на изкуство се събужда от зимния си сън, пише The Telegraph. През февруари предстои в аукционните зали в Лондон да бъдат изложени творби за над половин милиард паунда, а в отговор на това дилърите подготвят поредица от изложби в галериите си.
 
"В календара има три пазарни пика", коментира Алма Люксембург, бивш експерт по съвременно изкуство в Christie's и настоящ директор на галерията Luxembourg & Dayan. "Февруари, юни и октомври. След октомври, който привлича в Лондон водещи колекционери заради изложението Frieze, февруари е може би най-важен за съвременното и модерно изкуство," допълва тя. Следващата седмица галерията ѝ ще открие изложба на портрети от Люсиън Фройд, включваща два етюда на голи тела, както и творби на Макс Бекман, Ото Дикс и Марсел Дюшан.

В сферата на съвременното изкуство две галерии в Мейфеър, Simon Lee и Per Skarstedt, са домакини на изложби на американския художник Джордж Кондо. Кондо, който е приятел и съвременник на Жан-Мишел Баския, бе пренебрегван от пазара допреди десетина години. В аукционните зали в момента работите му се продават на цени, достигащи 1,3 млн. долара. От 11 февруари Lee ще изложи нови картини, струващи между 300 000 и 500 000 долара,  а Skaerstedt се концентрира върху графики с големи размери на цени между 150 000 и 250 000 долара.
 
Друг американец, чиито творби ще бъдат показани в Pace Gallery в Лондон, е Джеймс Турел. Афро-американският артист Глен Лайджън представя последните си картини с надписи в Thomas Dane в Сейнт Джеймс. В тях думите на заподозрян в убийство човек, третиран брутално от полицията в Харлем, се прожектират върху платно, след което се наслагват, докато бъдат почти замъглени. Картините на Лайджън са се продавали за по над 1 млн. долара на търг, но новите му творби струват около 500 000 долара, като по-малките се предлагат за около 150 000 долара.
 
Преди десетина години китайските художници бяха като цяло скептично настроени към системата на галериите и предпочитаха да работят с аукционните къщи или директно с колекционери. Сега обаче нещата стоят по различен начин и като че ли вече е задължително водещите европейски галерии да представят един или двама техни предствители. Дзън Фанджъ, един от най-продаваните китайски художници, излага свои творби в галерията Gagosian, а Ай Уейуей е в Lisson, която ще изложи новите му работи през май.
 
В Hauser & Wirth в Мейфеър посетителите могат да се насладят на картини на 48-годишния Джан Ънли, чиято работа бе пренебрегната по време на буна на китайското изкуство през 1990-те. Преди седем години картините му се продаваха в галерията Shanghart за не повече от 10 000 долара. Оттогава Hauser & Wirth успяха да подобрят имиджа и цените на неговите творби. В момента почти всички картини на художника, изложени в галерията, са продадени, като цените варират между 100 000 и 350 000 долара. Въпреки че той работи в Шанхай, много от купувачите му са от Хонконг, Тайван и континентален Китай.
 
В White Cube в югоизточен Лондон е показана интригуваща серия от предмети от 27-годишния концептуален артист Хъ Сяню от Пекин. Купчини от материал, приличащ на пръст, са част от проекта му "Cola", за който той е сварил 127 тона Кока-Кола, за да изработи картини или скулптури (на цени от 10 000 долара). Част от изложбата е и танк в естествени размери, съшит от луксозна италианска кожа, изразяващ отношението между политическата и икономическа власт. Цената му е 520 000 долара.
 
White Cube представя и 47-годишния художник от Пекин Лиу Уей, който работи с рециклирани материали, превръщайки ги в сложни архитектурни скулптури и големи дигитално проектирани абстрактни картини на цени между 78 000 и 680 000 долара.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още