IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да прехвърлиш страницата

Или как пазарът на електронни книги се движи напред, докато потребителите стават все по-взискателни към продукта, който получават

08:36 | 15.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бъдещето

Издателство Colibri има 23-годишна история на българския пазар, а зад гърба му стоят 1300 издадени заглавия. Опитът му в областта на електронните книги е едва четиригодишен, а издадените дигитални заглавия с неговото лого са общо 140 до момента. 5% от общия годишен оборот на издателството идва именно от дигитални произведения.

„Издаваме по пет нови е-книги всеки месец“, заяви Жаклин Вагенщайн. По думите ѝ електронните книги са свързани с ново съдържание, с нов начин на дистрибуцията, с нови практики, нов начин на потребление и най-важното – един изцяло нов пазар.

Според Вагенщайн ролята на издателя в този пазар не се променя. Неговата мисия е да бъде доставчик на съдържание, независимо от новите технологии и техния напредък.

Пред писателите обаче стои едно съвсем ново за тях решение – дали да разрешат книгите им да бъдат издавани в електронен формат.

Чешкият писател Милан Кундера например категорично отказва книгите му да бъдат пуснати дигитално. От своя страна ексцентричната французойка Амели Нотомб, прочута с това, че пише всичко на ръка – от писмата до романите си – е напълно отворена към идеята за е-книгите.

„Първа е думата на автора, когато става дума за разпространение“, коментира Вагенщайн.

По думите ѝ дебатите за това дали е-книгата ще замести физическия носител продължават да са изключително актуални в цял свят.

„Стремим се да няма противоречие между електронната книга и книжното тяло. Изборът остава на потребителя“, подчерта Жаклин.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Опитът ми с бг елкниги е негативен. Всъчност купих една, не стана да ми се инсталира на четеца и се мъчих да я чета на компа... И повече не ми се ще да рискувам, поне за сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още