Дори и в разгара на най-дългия икономически спад след Втората световна война италианските чревоугодници имат на какво да се радват – трюфелите. Цените на белите трюфели в страната, които са деликатес навсякъде по света, са спаднали с около 37% тази година заради нетипичните за сезона проливни дъждове, които доведоха до по-богата реколта, пише Bloomberg.
В момента известните гъби струват по 220 евро за 100 грама, докато миналата година се предлагаха по 350 евро за 100 грама, а през 2012 г. - 500 евро за 100 грама, сочат данни на Националния център за изследване на трюфелите.
"Имахме добра реколта тази година заради дъждовното лято“, твърди Джовани Монкиеро, който се занимава с трюфели от 45 години и ръководи училище в северозападния италиански град Роди, което обучава кучета в търсенето на скъпите гъби.
Добрата реколта направи трюфелите по-достъпни в момент, в който повечето заглавия, свързани с икономиката на страната, се превръщат в депресиращо четиво.
Италия, чийто държавен дълг е над 2 трлн. евро, се бори с икономическия спад, който доведе до изчезването на милиони работни места. Докато премиерът Матео Ренци се опитва да преобърне тази тенденция чрез реформи на пазара на труда, на италианците се налага да се справят в обстановка, която се влошава. Младежката безработица в Италия достигна рекордно високо ниво от 44,2%.
В разгара на тревогите и песимизма трюфелите са се превърнали в рядък източник на радост, който напомня за по-добрите дни.
Трюфелите са сезонен деликатес, който е достъпен в периода от октомври до декември. Продукцията тази година е с 30% по-висока в сравнение с тази през същия период миналата година, разкрива Националният център за изследване на трюфелите.
В Италия „оценяваме този бизнес на 400 млн. евро“, посочва Мауро Карбоне, директор на центъра.
Икономиката в град Алба е силно зависима от бизнеса с трюфели, твърди той. „Изчислихме, че за всяко евро, похарчено за ястие с трюфели, един турист харчи по още 20 евро в района“.
Италианските ловци и търговци на трюфели искат да развият бизнеса си в чужбина, надявайки се, че растящият брой богати в развиващите се пазари ще развият вкуса си към този деликатес и това ще насърчи търсенето.
„Развиващи се пазари като Бразилия, Китай, Индия, Виетнам, ще станат много интересни за нас“, твърди Алесандро Бонино, който има собствен магазин за трюфели и местни специалитети в Алба. „Те ще видят в белия трюфел това, което виждат в хайвера“.


1500 души дойдоха на погребение.... на 12-годишен миниван
Градската елха във Варна грейна с тържествен концерт (СНИМКИ)
Черно море потопи ЦСКА в дъжда на "Тича"
Скоро: Озоновата дупка ще изчезне непълно
Тъжна вест! Почина един от най-големите архитекти в историята
България с рекорден ръст на онлайн продажбите за Черния петък в Европа
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
Глобата от 140 милиона долара на Мъск показва, че ЕС губи самообладание
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Нова атомна централа няма да свали цените на тока
Българската икономика расте 2-3 пъти по-бързо, отколкото средната на европейско ниво
„Черно море” потопи ЦСКА в деня на моряците
Оставка на правителството няма да е заплаха за България в Еврозоната
„Байерн” надигра „Щутгарт” с хеттрик на Кейн