IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноафриканската арт сцена привлича все повече колекционери

Аукционните къщи и ценителите насочват погледи към Кения

16:20 | 17.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Благодарение на нарастващия интерес от страна на международните аукционни къщи и развиващата се сцена на местни галерии, източноафриканското изкуство привлича все повече вниманието на колекционерите от цял свят и на новото поколение местни ценители на изкуство, предава Ройтерс.

Творци като кенийския художник Майкъл Сои в момента са във фокуса на годишния търг на съвременно изкуство в Лондон – Africa Now, организиран от аукционната къща Bonhams.

Търгът на източноафриканско изкуство на The Circle Art Agency в Найроби събра повече от 190 000 долара по-рано този месец.

Източна Африка може да изостава зад утвърдени пазари на изкуство на континента като Южна Африка и Нигерия, където произведенията струват пет до 10 пъти повече, но експертите твърдят, че източноафриканското изкуство предизвика все по-голям интерес през последните няколко години.

Кенийски творци като скултора Сайръс Кабиру, известен със своите причудливи очила, и Мириям Сайовия Киамби, която създава мултимедийни инсталации, участват редовно в европейски аукциони.

"Развитието на модерното и съвременното африканско изкуство със сигурност е едно от най-вълнуващите неща на пазара на изкуство в момента“, твърди Жил Пепиа, директор Модерно и съвременно африканско изкуство в Bonhams.

След като са му нужни няколко години, за да привлече вниманието на европейските и северноамериканските колекционери, той твърди, че интересът вече е „феноменален“.

Колекционерите се радват на достъпността на източноафриканските произведения. Картини на добре познати местни художници могат да бъдат продадени за няколко хиляди долара. Освен това купувачите могат да се срещат със самите творци в техните ателиета.

"Има огромен интерес, какъвто нямаше дори преди пет години“, твърди Уамбуй Камиру, концептуален творец, който отвори собствена галерия миналия месец, наречена The Art Space.

По време на търг на Circle този месец в петзвезден хотел в Найроби, най-скъпо продадената творба, картина на Джофри Мукаса от Уганда, достигна цена от 15 656 долара.

Кенийското изкуство, което преди разчиташе на покупки от чуждестранни колекционери, сега намира все повече местни купувачи, на фона на увеличаването на заможната средна класа в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още