IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Жуейган - магнатът, който доведе Холивуд в Китай

Той е една от най-влиятелните личности в азиатската страна и има връзки не само с властите, но и с най-известните хора в света

17:06 | 27.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разрастването на средната класа в градовете даде нови възможности на Ли в сферата на забавленията – от тематичните паркове до спортните събития и киното, а той пое във всички тези посоки.

През октомври CMC плати 8 млрд. юана за петгодишните права за футболната лига China Super League. Два месеца по-късно, след като Ли посети футболната академия в Манчестър заедно с президента Си Дзинпин, консорциум, воден от CMC, плати 400 млн. долара за 13% дял от City Football Group, базираният в Абу Даби собственик на отбора. Самият Ли заяви, че компанията му се интересува от инвестиции в различни спортове.

Конкурентите на CMC са едни от най-големите играчи в Китай. Главният изпълнителен директор на Dalian Wanda Group Уан Дзиенлин похарчи 49 млн. долара за 20% дял в испанския футболен отбор Атлетико Мадрид миналата година. На 12 януари компанията обяви, че ще плати 3,5 млрд. долара за базираната в Калифорния компания Legendary Entertaniment, която стои зад трилогията „Черният рицар“ за Батман и „Годзила“.

Основателят на Alibaba Джак Ма обедини силите си с конкурента си Пони Ма, основател на Tencent Holdings, и с Huayi Brothers Media за създаването на филми. Alibaba Pictures сключи договори и с Paramount Pictures за създаването на „Мисията невъзможна: Престъпна нация“. Tencent пък отчете рекордна печалба за тримесечието най-вече благодарение на популярността на нейните онлайн игри и стрийминга на предавания по HBO.

Конкурентите на Ли обаче са и негови партньори. CMC има инвестиционна платформа с Tencent и Alibaba, наречена CMC Holdings.

Time Warner

Като добър холивудски продуцент Ли си е създал възможност да печели партньори и финанси за ключовите елементи от своята империя. През 2014 г. CMC набра 350 млн. долара от чуждестранни инвеститори, включително Time Warner и Pavilion Capital. Сега Ли планира да добави още 600 млн. долара към международния фонд и 4 млрд. долара към китайския.

Ли твърди, че добре познава поставянето на граници. Той смята, че не подхожда особено агресивно към глобалния пазар.

„Преди време японците се провалиха. Хората с много пари от Близкия изток и Русия се провалиха. Могат ли китайците да успеят в краткосрочен план? Няма шанс“, коментира той.

Може ли този човек все пак да бъде разчувстван до сълзи? Ли твърди, че е гледал още 14 представления на „Клетниците“. „Плакал съм много пъти“, признава той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още