IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха най-касовите филми през 2019 г.?

„Възходът на Скайуокър“ илюстрира една знаменателна година за Disney, превръщайки се в седмата продукция на компанията с приходи над 1 млрд. долара през 2019 г.

11:30 | 01.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

3. „Замръзналото кралство 2“

Бюджет: 150 000 000 долара

Приходи в световен мащаб: 1 217 590 889 долара

Продължението на хитовата анимация „Замръзналото кралство“ реализира 127 млн.долара приходи по време дебютния си уикенд на екран в края на неомври. В международния боксофис лентата реализира 350 млн. долара, поставяйки нов рекорд за най-касов глобален дебют на анимация, съобщава БТА.

Филмът отбеляза и най-касов дебют за продукция на Walt Disney Animation Studios.

„Замръзналото кралство 2“ излезе по кината в седмицата преди Деня на благодарността, което означава, че от Disney очакват солиден втори уикенд. Оригиналната анимация „Замръзналото кралство“ от 2013 г. започна да се излъчва по салоните в празничния уикенд за Деня на благодарността, реализирайки 93 млн. долара през първите си пет дни на екран.

Въпреки по-скромния си дебют, „Замръзналото кралство“ бързо се превърна в сензация. Филмът се задържа в Топ 10 на боксофиса в продължение на 17 седмици и реализира близо 1,3 млрд. долара от продажбата на билети по света. Продукцията спечели две награди „Оскар“ - за най-добра анимация и за оригинална песен за хитовото парче "Let It Go".

До скоро филмът „Замръзналото кралство“ оглавяваше класацията за най-касови анимации, преди да бъде изместен от римейка на „Цар Лъв“.

„Замръзналото кралство 2“ едва ли ще повтори глобалния успех на предшественика си. „Оригиналната продукция вдигна летвата високо, но преодоляването й не е невъзможно“, смята Катлийн Таф от Disney.

Като цяло отзивите на публиката и критиката „Замръзналото кралство 2“ са позитивни. Съдейки по данните обаче, както и зрителите, така и професионалистите са оценили по-високо оригиналната продукция.

4. „Спайдър-Мен: Далече от дома“

Бюджет: 160 000 000  долара

Приходи в световен мащаб: 1 131 927 996  долара

„Спайдър-Мен: Далече от дома“ донесе неприятна изненада на Sony Pictures Entertainment по време на премиерния си уикенд в Северна Америка.

Вторият филм от новата серия продукции за тийнейджъра супергерой и неговото алтер его Питър Паркър дебютира на 2 юли в Северна Америка и поведе боксофиса с 93,6 млн. долара приходи, сочат данни на Comscore. Анализаторите, обаче, очакваха сумата да е около 97,4 млн. долара за периода петък-неделя.

Това със сигурност ще е една от най-големите продукции на Sony за 2019 г. Тя изкачи студиото над петото място в боксофиса и насърчи преобръщането на компанията под ръководството на новия директор на развлекателните операции Тони Винчикера. Но за разлика от Walt Disney и Warner Bros., Sony няма стабилни супергерои отвъд "Спайдър-мен", които да ѝ помагат да продава повече билети.

5. „Капитан Марвел“

Бюджет: 175 000 000  долара

Приходи в световен мащаб: 1 128 274 794  долара

Филмът на подразделението Marvel на Walt Disney генерира 153 млн. долара в рамките на дебютния си уикенд в Северна Америка, сочат данни на Comscore. Най-ниските прогнози бяха за приходи от 125 млн. долара, а най-високите – за 175 млн. долара според Box Office Pro.

Създаденият по комиксите от 1968-1970 г. на Рой Томас и Джин Колан екшън "Капитан Марвел" дебютира и зад граница, а Disney събра 455 млн. долара на глобално ниво.

В Северна Америка „Капитан Марвел“ се радваше на най-добрата премиера до този момент от годината, давайки сигнал за сигнал за подобряване на ситуацията за собствениците на кино салони, чиито приходи от продажба на билети тогава бяха по-слаби спрямо тези от същия период на миналата година.

Филмът за първата жена супергероиня на Марвъл - Каръл Данвърс, която придобива могъщи сили, за да защити Земята срещу страховита извънземна заплаха се нарежда на пето място сред най0касовите филми за 2019 г. с глобани проходи от 1 128 274 794 млрд. долара.

Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още