IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха най-касовите филми през 2019 г.?

„Възходът на Скайуокър“ илюстрира една знаменателна година за Disney, превръщайки се в седмата продукция на компанията с приходи над 1 млрд. долара през 2019 г.

11:30 | 01.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

6. „Играта на играчките 4“

Бюджет: 200 000 000 долара

Приходи в световен мащаб: 1 073 394 813  долара

Анимацията на Walt Disney „Играта на играчките 4“ донесе приходи от 118 млн. долара по време на премиерния си уикенд в САЩ и Канада през юни, показват данни на изследователската фирма Comscore. За сравнение очакванията бяха в диапазона между 140 млн. и 170 млн. долара.

„Играта на играчките 4“ се радва на почти изцяло положителни отзиви. „Трябва да им се признае на Pixar“, коментира филмовият критик Рафър Гузман, „Първите десет минути от филма са почти толкова въздействащи, колкото последните десет от „Казабланка“.

Предишният филм от поредицата – „Играта на играчките 3“ донесе приходи от над 1 млрд. долара и две награди „Оскар“ на своите създатели.

В новата лента познатите вече образи на Том Ханкс и Тим Алън си партнират с нови персонажи, изиграни от Тони Хейл, Джордан Пийл, Киану Рийвс и други.

7. „Жокера“

Бюджет: 62 500 000 долара

Приходи в световен мащаб: 1 060 470 910 долара

„Жокера“ е най-печелившият филм по комикс, правен някога, като реализира приходи от 1 060 470 910 долара в световния боксофис.

Филмът разказва историята на Артър Флек, изигран от Хоакин Феникс, който се превръща в Жокера - врагът на Батман и един от най-опасните комикс злодеи.

Продажбите на билети на „Жокера“ вече надвишават 15 пъти сумата, необходима за създаването му, съобщават от Forbes, цитирани от BBC. Режисьорът Тод Филипс заснема филма с бюджет от 62,5 млн. долара, което се счита за малка сума в сравнение с много други адаптации на комикси.

Филмът на Тод Филипс успява да изпревари и по-стари филми като „Батман“, „Костенурките нинджа“  и „Маската“ - който беше предишният най-печелившият филм, направен по комикс.

И този успех е постигнат без филмът да е излъчван в Китай – държавата с най-многобройно население в света, която би могла потенциално да добави огромен брой продажби към вече съществуващите. Киноцентровете в Китай са строги и чуждите продукции с твърде много секс или насилие могат да бъдат забранени.

 „Жокера“ обаче получава и критики - най-вече за начина, по който представя проблемите с психичното здраве и заради насилието, което показва. Но като цяло филмът, чиято премиера беше в края на август, е добре приет и от критиците, и от феновете -  с рейтинг на критиката от 69% и оценка на публиката от 89%, според сайта Rottentomatoes.com.

8. „Аладин“

Бюджет: 182 000 000 долара

Приходи в световен мащаб: 1 050 693 953 долара

Игралната версия на „Аладин“ оглави боксофис класацията на Северна Америка с приходи от 86,1 млн. долара по време на премиерния си уикенд през май.

„Аладин“ е лидер и по световните киноекрани с приходи от 121 млн. долара на 56 пазара.

Disney успя да привлече кинозрителите с игралната адаптация на любимия анимационен филм въпреки смесените отзиви и двамата неизвестни актьори начело на афиша. В ролята на духа се изявява Уил Смит, а режисурата е на Гай Ричи.

9. „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“

Бюджет: 200 000 000 долара

Приходи в световен мащаб: 760 330 285  долара

„Бързи и яростни: Хобс и Шоу“ записа слаб дебют в Северна Америка през август, въпреки че все пак донесе най-голямата премиера на Universal Pictures за тази година.

Филмът, в който участват Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм, генерира 60,8 млн. долара от продажби на билети по време на премиерния си уикенд в кината в САЩ и Канада, посочват от Comscore. Анализаторите прогнозираха 65 млн. долара, докато студиото очакваше 60 млн. долара.

Прогнозата се понижава на база по-ниските от очакваното приходи от продажби на билети. Box Office Pro например по-рано очакваше 89 млн. долара. Но дори и с корекцията, това е най-голямата премиера в боксофиса това лято на филм, който не е дело на лидера в класацията Walt Disney.

Международните пазари играят особено важна роля за филмите от поредицата „Бързи и яростни“. Те донесоха около 82% от приходите на последния филм от серията. А с бюджет за продукцията, оценен на 200 млн. долара, студиото ще разчита на по-големи приходи от продажби в чужбина.

10. „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ 

Бюджет: 275 000 000 долара

Приходи в световен мащаб: 725 186 406 долара (до момента*)

„Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ спечели 175,5 млн. долара по време на премиерния си уикенд в САЩ и Канада през декември - още едно попадение в рекордната за Walt Disney година. Филмът се превърна в третата най-голяма премиера през декември за всички времена.

Продажбите на билети обаче са с 29% по-малко от първия филм в трилогията, продуцирана от Disney. 

Новият филм, режисиран от Джей Джей Ейбрамс, има трудна задача. От една страна – да зарадва милиони феновете на „Междузвездни войни“, а от друга – да бъде достоен  завършек на настоящата трилогия.

В международен план „Възходът на Скайуокър“ спечели 198 млн. долара по време на премиерния си уикенд, според Comscore. Филмът получи 12,1 млн. долара в Китай, където като цяло филмите за „Междузвездни войни“ са по-малко популярни.

Disney определи новия си филм като „зашеметяващото заключение на сагата „Скайуокър“. Той съдържа свежи лица от лентата от 2015 г. „Силата се пробужда“, както и любими герои от оригиналната лента „Нова надежда“ от 1977 г.

 Критиците обаче не бяха очаровани от  „Възходът на Скайуокър“, давайки му само 57% одобрение, според сайта Rotten Tomatoes. Широката публика беше далеч по-мила – с положителна оценка от 86% според същия сайт. Анкетираните от Cinemascore киномани дадоха на филма оценка B+, като за първи път продукция от сагата „Междузвездни войни" отбелязва по-ниска оценка от A.

„Силата се пробужда“ постави рекорди през 2015 г. Но продължението й „Последните джедаи“ направи по-малко пари. И самостоятелният филм, базиран на героя Хан Соло, претърпя провал миналата година. Главният изпълнителен директор на Disney Робърт Иджър заяви пред Bloomberg News по-рано тази година, че с „Възходът на Скайуокър“ филмовата поредица завършва. Следващи снимки на новата трилогия филми от вселената на „Междузвездни войни“ не са планирани до декември 2022 година.

Информацията е актуална към 31.12.2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още