IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как „Жокера“ се превърна в най-печелившия филм по комикс за всички времена

И този успех е факт без лентата да е излъчвана в Китай – държавата, която би могла да добави огромен брой продажби към вече съществуващите

09:32 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

„Жокера“ е най-печелившият филм по комикс, правен някога, като реализира продажби за повече от 950 млн. долара в световния боксофис.

Филмът разказва историята на Артър Флек, изигран от Хоакин Феникс, който се превръща в Жокера - врагът на Батман и един от най-опасните комикс злодеи.

Продажбите на билети на „Жокера“ вече надвишават 15 пъти сумата, необходима за създаването му, съобщават от Forbes, цитирани от BBC. Режисьорът Тод Филипс заснема филма с бюджет от 62,5 млн. долара, което се счита за малка сума в сравнение с много други адаптации на комикси.

Например „Отмъстителите: Краят“ спечели близо 2,8 млрд. долара при бюджет от 356 млн. долара.

Очаква се „Жокера“ да получи номинации за наградите Оскар през 2020 г.

„Жокера“ се оказва по-печеливш от филма с Том Харди „Венъм“ който генерира продажби на  стойност 854 млн. долара  при бюджет от 90 млн. долара, както и  и от продукцията „Дедпул“ с Райън Рейнолдс, която събра 783 млн. долара от продажби при бюджет за заснемане 58 млн. долара.

Филмът на Тод Филипс успява да изпревари и по-стари филми като „Батман“, „Костенурките нинджа“  и „Маската“ - който беше предишният най-печелившият филм, направен по комикс.

И този успех е постигнат без филмът  да е излъчван в Китай – държавата с най-многобройно население в света, която би могла потенциално да добави огромен брой продажби към вече съществуващите. Киноцентровете в Китай са строги и чуждите продукции с твърде много секс или насилие могат да бъдат забранени.

 „Жокера“ обаче получава и критики - най-вече за начина, по който представя проблемите с психичното здраве и заради насилието, което показва. Но като цяло филмът е добре приет и от критиците, и от феновете - в момента той има рейтинг на критиката от 69% и оценка на публиката от 89%, според сайта Rottentomatoes.com.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още