IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво харчи парите си Илон Мъск?

Четвъртият по богатство в света има големи инвестиции в имоти

13:37 | 22.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Коли

Не е изненадващо, че главният изпълнителен директор на компания за електромобили притежава няколко интересни превозни средства. На търг на Sotheby’s през 2013 г. Мъск плати близо 1 млн. долара за рядка спортна кола Lotus Esprit от 1976 г., която е била използвана по време на снимките на филма за Джеймс Бонд „Шпионинът, който ме обичаше“. Във филма спортната кола се превръщаше в подводница.

Колекцията от коли на Мъск включва и Ford Motel T от 1920 г., която по думите му е подарък от приятел, както Jaguar Series 1 1967 E-type Roadster. През 2017 г. Мъск заяви, че тези две коли са единствените бензинови, които притежава, въпреки че преди е имал всичко – от BMW 320i ot 1978 г. (първата му кола) до McLaren F1, рядка спортна кола, която Мъск твърди, че е разбил през 2000г., след като я е купил за 1 млн. долара.

През юли 2019 г. Мъск написа в Twitter, че кара предимно Tesla Model S Performance. Милиардерът е забелязван и да кара новия Cybertruck на компанията в Южна Калифорния.

Инвестиции

В миналото Мъск е казвал, че обичайно инвестира пари само в собствените си компании. През 2018 г. той е допринесъл за около 90% от сумата от 112,5 млн.долара, набрани тази година от неговата The Boring Company, пише The New York Times.

Въпреки това в последните години той инвестира необявени суми в технологични компании, като стартъпа за изкуствен интелект DeepMind и невротехнологичния стартъп NeuroVigil.

През 2015 г. Мъск и други предприемачи дадоха 1 млрд. долара, за да финансират лабораторията за изследвания OpenAI.

Всичко останало

Wealth-X твърди, че Мъск притежава и опции в Tesla за 950 хил. долара, които заедно с дела му от над 50 мрлд. долара в компанията, съставляват над 76% от общото му нетно богатство.

Междувременно SpaceX на Мъск, която Welath-X оценява на 15,3 млрд. долара, съставлява около 23% от нетното му състояние. Частната компания за космически начинания наскоро влезе в историята с първото си изстрелване на астронавти от НАСА в космоса.

Мъск разполага и с близо 600 млн. долара „постъпления от предишни заплати, бонуси, инвестиции, дивиденти и сделки с акции“, твърдят от Wealth-X.

Предприемачът е известен с това, че не приема заплата като главен изпълнителен директор на Tesla. Въпреки това през май той получи първия си пакет плащания, който акционерите на Tesla одобриха през 2018 г.

Това даде на Мъск допълнителни 1,7 млн. акции в Tesla ( по това време на стойност над 700 млн. долара, които сега са над 3,2 млрд. долара на база на цената на акциите от вторник). Този пакет в крайна сметка може да донесе над 55 млрд. долара на Мъск за 10 години, ако Tesla постигне финансовите цели до 2028 г., включително да достигне пазарна капитализация от 650 млрд. долара. Сегашната оценка на компанията е 350 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
журналята на инвестора отдавна са за едно изпитче по обща култура ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
nradev
преди 3 години
А бе журналистите ,вие познавате ли числата. Какви са тия къщи по 35 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Според мен сега вече може направо да си купи Марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
ssaki
преди 3 години
Браво на Елон Мъск! Щом е имало кой да му плати 64 *милиарда* долара (35 + 29) за два имота - разбира се, че ще ги продаде :D Сега може да купи НАСА и да му останат пари за гориво до Марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
фейк заглаеие на тъъпа статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още