IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наркотиците са големите победители на изборите в САЩ

Облекчаването на режима на контрол за употреба и притежание е стъпка напред към либерализирането на федерално ниво

14:08 | 05.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Въпреки несигурността, която все още витае около президентската надпревара в САЩ, 59-годишната активистка за употребата на канабиса от Мисисипи Натали Джоунс Бонър има за какво да се радва.

По време на гласуването във вторник бе прието решението за създаването на програма за употреба на медицински канабис в щата. Мисисипи бе и един от няколкото щата, които приеха нови промени за регулирането на употребата на наркотици по време на вота, пише изданието VICE.

В Орегон пък бе приета революционната Марка 110, която декриминализира употребата на всички видове наркотици, включително кокаин и хероин. Щатът също така легализира и достъпа до халюциногенни гъби за медицински цели.

Аризона, Монтана, Ню Джърси и Южна Дакота също гласуваха за узаконяването на канабиса за развлекателни цели. В Южна Дакота отделно бе одобрени и създаването на специален режим за употреба на канабис с медицински цели. В Колумбия – столицата на щата, вече е разрешена и ползването на халюциногенни гъби.

Всичко това са добри новини за привържениците на по-свободното използване на наркотични вещества, както и за канабис индустрията, и правят декриминализирането на тревата на федерално ниво в САЩ все по-вероятно. В момента 33 щата позволяват използването на канабис за медицински цели и 11 за развлекателни.

Някои от щатите, които приеха мерките тази седмица, традиционно са защитници на войната срещу наркотиците, в която чернокожите американци са с непропорционално висок дял на арестите.

„В сегашните времена белите хора се възползват от икономическите ползи на това растение (канабис – бел. ред), но все още има хора, които излежават абсурдни присъди, които няма да бъдат коригирани“, казва Джоунс Бонър, която е афроамериканка и притежава компания за коноп. По думите й в нейния роден щат има много земеделци, които живеят в бедност и с отглеждането на марихуана биха могли да подобрят финансовото си състояние.

По думите на Мат Сътън, говорител на неправителствената организация Drug Policy Alliance, подкрепата за реформата в законодателството за наркотиците е от съществено значение в контекста на по-широката борба срещу полицейското насилие и проблемите в съдебната система.

Според него е наистина забележително това, че узаконяването на марихуаната ще се случи в щати като Монтана, където е и най-голямата разлика на етническа основа при арестите за притежание на трева, или в Южна Дакота, където 10% от всички арести са свързани с канабис.

Икономическите ползи, най-вече във времена, в които пандемията източва държавните ресурси, отчасти са причината за подкрепата за реформата в закона за притежание на канабис, подкрепена и от двете водещи партии в САЩ.

Според Дейвид Кълвър, вицепрезидент на канадския производител на марихуана Canopy Growth, основното заключение е, че с гласуванията от тази седмица се засилва инерцията за приемането на канабиса на федерално ниво. По думите му е исторически момент самият факт, че този разговор се води, имайки предвид промените в щати като Мисисипи и Южна Дакота.

Според Кълвър най-добрият сценарий за канабиса би бил, ако демократите успеят да спечелят както Белия дом, така и Сената. Кандидат-президентът Джо Байдън даде сигнал, че подкрепя декриминализирането на тревата. Неговият кандидат-вицепрезидент сенатор Камала Харис пък подкрепя проектозакона MORE (Marijuana Opportunity, Reinvestment, and Expungement Act), в рамките на който канабисът трябва да бъде премахнат от списъка със субстанциите, чийто внос, производство, притежание и разпространение се контролират от държавата.

MORE бе приет от съдебната комисия на Камарата на представителите през 2019 г., но е малко вероятно да мине и в Сената, ако републиканците запазят контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Наркотиците са големите победители на изборите в САЩ Аз пък си мислех, че производителите на патрони.*** не е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
изключително манипулативно заглавие... абсолютен фейк нюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още