IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кожа от гъби и ферментирала коприна - новите материали атакуват модната индустрия

Списъкът на брандовете, които експериментират с по-устойчиви нови материали, не спира да расте

20:50 | 14.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Adidas</em></p>

Снимка: Adidas

Списъкът на брандовете, които експериментират с по-устойчиви нови материали, не спира да расте.

Adidas промени дизайна на класическия си модел маратонки Stan Smith, използвайки мицелна кожа на основата на гъби, Lululemon използва същия материал, за да произвежда постелки за йога и аксесоари, а Stella McCartney – за чанти и бюстиета. Newlight – стартъп, който превръща емисиите парникови газове в кожа без съдържание на въглерод, си партнира с Nike. А North Face създаде яке в ограничени бройки от Spiber – вариант на коприна, който ферментира в резервоари подобно на бирата. 

H&M използва Flwrdwn – нова алтернатива на пух, направена основно от диви цветя, в детски якета, и Vegea – кожа на основата на грозде, направена от остатъчни продукти от производството на вино, за обувки и чанти. Над 1000 марки експериментират с Pinatex – вид кожа, направена от отпадъци от индустрията с ананаси. Десетки подобни партньорства съществуват, разказа Fast Company.

До голяма степен това е материалната версия на това, което се случва в хранителния сектор“, казва Илиейн Су, главен директор по иновациите в Material Innovation Initiative, неправителствена организация, която следи и подкрепя индустрията и която наскоро публикува доклад, открояващ кои брандове работят с производители на нови материали.

По същия начин, който Impossible Foods and Perfect Day създават алтернативи на месните и млечните продукти, все повече стартъпи и няколко по-големи компании работят по алтернативи на животински материали за модната индустрия. Брандове, които разчитат на кожа или коприна – или алтернативи от първо поколение, базирани на пластмасата – са движени от търсенето на потребителите за по-устойчиви и етични продукти.

Засега продуктите, направени от нови материали, се произвеждат в малки мащаби, например седалки в концептуален автомобил, създадени от кожа от ябълки, или бутикови колекции на модни брандове. Но какво е нужно тези алтернативи да се разраснат до значими мащаби?

Първата стъпка, случваща се в момента, при която производителите на платове работят в тясно сътрудничество с брандовете, е изключително важна, казва Су. Компания, която разработва нов материал, трябва да разбира както спецификите, от които се нуждаят клиентите ѝ, така и как материалът ще пасне на целия производствен процес – от пресоване и боядисване до шиене.

Те наистина трябва да вземат предвид много рано при проучванията и развитието, например, какъв вид машини са нужни“, казва тя. „И на какъв етап стига до завода. И дали служителите всъщност знаят как да го използват? Те трябва да бъдат обучени, за да знаят как да използват нов материал“.

Компания, която иска да използва нов материал, за да постигне целите си за устойчивост, ще трябва да задели време и да образова служителите си за тези нови материали. „Всички в компанията трябва да започнат да разбират и да имат това ново мислене за това как да работят с промяната“, казва Су. Някои продукти може да са по-голямо предизвикателство при производството с новите материали, отколкото други, например обувки на високи токчета, които вече изискват сериозни умения, в сравнение с яке.

Когато новият материал успее да отговори на изискванията за качеството и производството на бранда, компанията производител трябва да започне работа по техническите детайли за по-мащабно производство. Следващата стъпка и финансирането, за да се започне строеж на големи производствени съоръжения. Някои модни компании инвестират директно. Adidas например купи акции за над 3 млн. долара от Spinnova – компания, която превръща отпадъци от дървета и дрехи в нов материал. Allbirds инвестира 2 млн. долара в Natural Fiber Welding – стартъп, който прави кожа от растения без синтетични лепила.

С осигурено финансиране някои компании започват да засилват производството MycoWorks – стартъп за биоматериали, който произвежда кожа от мицел, наскоро привлече 125 млн. долара за строежа на първото си съоръжение за масово производство. Ако сферата на компаниите в този сектор започне да заменя кожата и други традиционни материали, това може да има сериозно въздействие. Животинската кожа има голям въглероден отпечатък. Кожата на Newlight например всъщност има положително влияние с отпечатък от отрицателни 87,76 кг въглерод на 1 кг произведен материал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Супер интересна статия. Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още