IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято в планината... на коне

Преди да поемете в галоп по пътя на една нестандартна ваканция, добре е да се запознаете с някои особености на ездата

08:32 | 21.08.09 г.
Връх Мургаш, Стара планина
Връх Мургаш, Стара планина

За някои идеалната почивка е на брега на морето, други предпочитат планината. Ако вие сте от хората, за които почивка значи откъсване от цивилизацията, седмица без обхват на телефона, интернет, вестници и телевизия, конният преход е добър вариант за прекарване на свободните дни.

 

За истински преход в планината с коне най-важното е да сте на „ти“ с ездата. Маршрутите, които продължават два, три и повече дни обикновено минават през диви места, реки, поточета и неравности, ето защо е добре да имате тренинг, опит с конете и да сте ходили на уроци по езда.

 

Основното, за което трябва да се погрижите преди прехода, са ботуши, панталони и ръкавици. Според любителите на конния туризъм чифт хубави, здрави и високи ботуши може да увеличи прехода с два часа – те намаляват умората на краката от непрестанното притискане на хълбоците на коня в стремежа за запазване на равновесие на гърба му. Панталоните също трябва да са правилно подбрани – по възможност без вътрешен ръб, който освен че убива поради непрестанния допир на краката с коня, но и увеличава триенето, което може да доведе до нежелано охлузване на кожата на краката. У нас бизнесът с екипировка за конна езда все още не е добре развит. Периодично се внасят стоки за желаещите да се снабдят с удобни дрехи и аксесоари, но ако искате да имате всичко необходимо, за да се чувствате комфортно върху коня, е нужно да се поразтърсите добре.

 

Желателно е да се снабдите и с ръкавици, тъй като ръцете ви ще държат поводите на коня през цялото време, а всеки, качвал се на кон, знае, че е важно юздите да се държат здраво. За по-голяма безопасност можете да сложите и предпазна каска за езда, но в повечето случаи конете, които ще ви дадат да пояздите, са кротки и се смята, че това не е необходимо. Запалените ездачи знаят, че няма човек, който да язди и да не е падал поне веднъж от коня. На дълъг преход в планината това може да е доста опасно, ето защо е добре да си направите застраховка преди да тръгнете на път.

 

Конните комплекси, които предлагат преходи, обикновено правят маршрут с междинни пунктове в хижи, вили или манастири и организират храната и нощувките там. Много фирми организират походите с мобилен сервиз – зад групата с коне се движат моторизирани превозни средства, които пренасят палатки, котлони, спални чували и всякакъв багаж, необходим за пренощуването на групата под открито небе. Ездачът носи със себе си само необходимите му неща и разбира се лакомства за коня. Грижата за животното също е поверена на ездача му – факт, който за пореден път потвърждава необходимостта да имате предварителен опит с конете, за да знаете как да се погрижите за него в края на деня, а и по време на самия преход.

 

В село Костенковци, близо до гр. Дряново, има конен комплекс, който предлага на почитателите на активния туризъм прекрасни условия за езда за начинаещи, както и планински преходи до близките манастири, местности и села. За удобство на гостите след ездата, преди поемане обратно към селото, организаторите предлагат пикник на открито и барбекю. В зависимост от това колко е отдалечена дестинацията, която са избрали туристите за езда и вида на терена, цените варират. Два часа езда и пикник струват 45 лв. на човек.

 

Уикенд Уестърн е друга програма, която предлага преходи с коне из Балкана. На 80 км от София, близо до Етрополе, се намира едно от първите частни ловни стопанства Елен. То е разположено на 20 хил. хектара площ и предлага както планински конни преходи, така и уроци по конна стрелба, лов и риболов. Уикендът започва с настаняване в ловната резиденция, предвижване до конната база „Отоките“, езда в планината по маршрути, преминаващи през природния резерват „Боатин“ и подножието на връх Паскал и връх Свещи плаз, както и до Етрополския манастир. За начинаещите има възможност и за обучение по езда на място.

 

Ако искате да прекарате по-дълго време в планината на езда, вариант е и осемдневна програма със седем нощувки, в която два дена са посветени на музея в Копривщица и обиколка на близките села, а в останалите пет дни се прави конен преход по маршрут, съобразен с желанието на туристите. Цената на пакета е 795 евро на човек и покрива нощувките, храната, конете и опитен водач.

 

Цените варират силно и зависят както от конете, така и от маршрута, допълнителните услуги, които се включват в прехода като храна, водач, сервизна част, терена и разстоянието, което се изминава.

 

Осоговската планина, близо до Кюстендил, също предлага добри условия за конен туризъм. Почти всички хотели и места за настаняване там вече предлагат тази услуга на своите гости, в града вече има и клуб, който обучава коне за планинска езда. За половин час желаещите да се поразходят на гърба на кон заплащат по 24 лева.

 

В село Арда, Смолянско, тази година има особено засилен интерес към конните преходи по поречието на едноименната река, до връх Ком и гръцката граница. В селото има конна база с осем коне и специално обучен инструктор, който да придружава туристите по маршрута. За час езда цената е 25 лева, а ако наемете коня за цял ден ще платите 30 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още