IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от Сребърния фонд - в злато и земя

Малкото неща, които ще останат след хиперинфлацията, са земята и ценните метали, смята Стефан Прангов

22:24 | 30.04.12 г. 3
Парите от Сребърния фонд - в злато и земя

Дискусията за Сребърния фонд продължава да вълнува читателите на Investor.bg. Досега публикуваните мнения може да проследите тук. Сега е ред на позицията на Стефан Прангов*.

Причината за сегашната икономическа криза е, че капиталистическата система, базирана на растеж на основата на печатане на пари и раздаването им под формата на кредити, е към своя край (т.н. Рейгъномика).

През 90-те години се наду балонът на високотехнологичния сектор, който в последствие се спука. От 2000 г. в САЩ надуха ипотечният балон чрез печатане на пари и нисък лихвен процент, който се спука. После започна ново печатане на пари в САЩ – повече от 2 трилиона долара за закърпване на банките и изкупуване на проблемните ипотечни кредити.

Съвсем скоро и Европейската централна банка “напечата” повече от 1 трилион евро, за да предотврати срива на банковата система. Т.е. сега се надува балонът на държавните дългове, който очаквам да рухне в следващите 2-3 години. Тук имаме 2 сценария:

1. Бърз - в момента, в който борсите в САЩ, Европа и Азия рухнат, след това ще рухне пирамидата на ДЦК и след нея ще настане хиперинфлация – и на долара, и на еврото, а по-късно и на всички книжни пари.

2. Бавен - дълъг период на висока и контролирана реална инфлация (10-20 % годишно) и отчитане на ниска официална инфлация “на хартия” (2-3 % годишно), за да не изплашат населението. Най-вече от 2005 г. политиците се мъчат да вървят по този път.

Предвид, че парите от Сребърния фонд са на депозит в БНБ – т.е. те са в лева и евро, хиперинфлацията просто ще ги стопи като сняг на пролетно слънце -  Европа ще ни отмъкне парите, защото ЕЦБ ги печата.

Малкото неща, които ще останат след хиперинфлацията, са земята и ценните метали, най-вече златото. Среброто също има инвестиционен характер, но на първо място има индустриално приложение и по време на криза неговата цена ще расте по-малко, отколкото при златото - отношението цена на златото/цена на среброто ще бъде високо.

Предвид на това, че се очаква кризата да продължи до 2020-2025 г. и по време на тази криза натрупаните дългове просто трябва да се “нулират” (парите в обръщение да имат покритие в стоки и услуги, което според мен значи поне 90% обезценка на книжните пари), защото няма начин да се върнат, моето  предложение е: 80-90 % във физическо злато в трезора на БНБ и 10-20% в обработваема селскостопанска земя и производството на храна в България.

Дори по време на криза хората трябва да ядят. След като кризата отмине, може да се инвестира в сектори, които ще определят облика на света през следващия 50-годишен цикъл на Кондратиев – може би нанотехнологии, биотехнологии и др.

*Стефан Прангов представя себе си така: Завършил съм Изчислителна техника в ТУ София. Работил съм като програмист, като 7 години от тях разработвах банков софтуер. В момента се занимавам с поддръжка на компютри и програми. Интересувам се и от икономика, като последните 5 години много внимателно следя развитието на икономическата криза по света, опитвайки се да разбера причините, които я породиха.
 

Каква е вашата позиция за Сребърния фонд? Доколко опасно е инвестирането на средства от него в България?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
купете печатница с парите от фонда и печатайте колко искате долари евра и какво ли не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още