IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтите в aрабския свят задържат високи цените на пшеницата и у нас

Поне в скоро време не се очертава поевтиняване на пшеницата и царевицата на българския пазар, коментират търговци

18:23 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Конфликтите в aрабския свят задържат високи цените на пшеницата и у нас

Конфликтите в Египет, Тунис и прогнозите за евентуални такива и в други африкански държави, вече се отразяват и на цените на пшеницата и царевицата, които вървят в посока нагоре на световните пазари, коментираха за Investor.bg наблюдатели на международните стокови пазари.

Причината е, че някои арабски държави вече правят заявки (или смятат да направят) за покупка на доста големи количества пшеница, опасявайки се от недостиг поради проблемите в страни от региона.

Алжир наскоро направи масиран внос на пшеница от 800 хил. т (около половината от количеството, необходимо за половин година за консумация в България) при цена от 380 долара/т. Правителството на Йордания обяви, че също планира внос на доста големи количества пшеница.

Освен това обявената наскоро прогноза за по-ниска от очакваната реколта от царевица в Аржентина, която е един от големите производители и износители в света, в съчетание със започналите там протести на фермери, е възможно да повлияе в посока нагоре и на цените на царевицата на международните пазари, смятат наблюдателите.

Трябва да се имат предвид, особено при внос от чужбина, и растящите цени на горивата, които чрез транспортните разходи също се включват в общата цена за доставка на зърно.

В България опасност от недостиг на хлебно зърно няма. Качеството му обаче като цяло не е особено високо, а и при големи разлики в цените за кратък период на дадена основна стока на световните пазари, това би повлияло в една или друга степен на цените й на едро и у нас. Което на практика означава, че поне в скоро време не се очертава поевтиняване на пшеницата и царевицата на българския пазар, коментираха търговци за Investor.bg.

През седмицата на ССБ бяха предложени оферти за продажба на пшеница при цена 450-500 лв./т и на царевица при 400-430 лв./т. Офертната цена при пшеницата е над пазарните цени на едро в страната към момента и горната й граница е по-висока в сравнение с предходната седмица.

Държавният резерв предложи за продажба през ССБ близо 500 т зрял боб при цена от 740 лв./т*. Офертата на купувача обаче е за 500 лв./т, тъй като според него „качеството на боба не отговаря на толкова висока цена“. Сделка засега няма.

На ССБ през седмицата бяха сключени сделки на едро за горива при цени: за бензин А95 Н – 1885-1925 лв./1000 л, за бензин А98 Н – 2041-2075 лв./1000 л, за дизелово гориво – 1930-2071 лв./1000 л, за газ пропан-бутан – 1069-1086 лв./1000 л.

Актуалните котировки (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 406 лв./т и 423 лв./т, а на маслодайния слънчоглед – 961 лв./т.

Захарта на борсата в Лондон към днешна дата е с цена 814 долара/т, а суровото олио в Ротердам трета поредна седмица незначително поевтинява и сега струва 1460 долара/т.

Към тази сутрин котировките на пшеницата на борсата в Чикаго са 316 долара/т, а на царевицата – 261 долара/т.
 

*Посочените цени в лева са без включен ДДС 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още