IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се върна на цената си отпреди седмица

Поскъпването на долара и преговорите, които САЩ водят за отстраняване на Мубарак, успокоиха инвеститорите

11:08 | 05.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се върна на цената си отпреди седмица

Цената на петрола отстъпи значително в петък, с което заличи целия ръст, натрупан през седмицата. Основна причина за това стана поскъпването на щатския долар след данните за спада на безработицата в САЩ, пише MarketWatch.

Според изданието голяма заслуга за понижението на котировките и успокоението на пазарните участници има американският президент Барак Обама, който води преговори с египетския диктатор за оттеглянето му от президентския пост на африканската държава.

В петък петролът с доставка през март поевтиня с 1,7 на сто до 89,03 долара за барел, което донесе на суровината седмичен спад от 0,4 на сто.

Протестите в Египет са основна движеща сила на петролния пазар, тъй като вече 12 дни страната е обхваната от масови бунтове. Те изведоха котировките над 92 долара за барел през седмицата, а брентът дори мина над 100 долара за барел.

Вчера петролът от този сорт загуби 1,9 на сто до 99,83 долара за барел.

Според анализатори фундаментите не подкрепят устойчиво поскъпване на петрола над 100 долара за барел и вероятно брентът ще се търгува около 90 долара през настоящата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още