IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Биогоривата ще достигнат 27% от световното потребление през 2050 г.

За целта са необходими инвестиции от 11-13 трлн. долара в световен мащаб, прогнозира Международната агенция за енергия

11:51 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ: Биогоривата ще достигнат 27% от световното потребление през 2050 г.

Използването на биогорива в световния транспорт ще достигне 27% от общото потребление през 2050 г. Това се прогнозира в доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитиран от Итар-Тасс.

Понастоящем дела на биогоривата в световен мащаб не превишава 2%, което съответства на производство от 55 млн. тона годишно. Обаче в следващите четири десетилетия, според експертите на МАЕ, производството на биогорива в света ще достигне 750 млн. т годишно.

За ръста на производството и потреблението на биогорива ще способства развитието на нови технологични процеси за производството им. Така например, биогоривата сега основно се произвеждат от растителни и животински мазнини, захарна тръстика и др. В бъдеще тези способи ще отстъпят място на нови типове биогорива, произвеждани от целулоза и органични отпадъци.

Това ще доведе до понижаване на количеството на изхвърляните в атмосферата въглеродни емисии от транспортните средства (наземни, водни и въздушни) с около 2,1 млрд. т в световен мащаб.

Развитието на индустрията за производство на биогорива обаче ще донесе на човечеството не само ползи, но и ще постави преди него сериозни предизвикателства, предупреждават от МАЕ.

„Очакваното увеличение на населението на планетата с над 30% до 2050 г. (до 9 млрд. човека) ще доведе до ръст на търсенето на храни в световен мащаб с около 70%. Затова жизнено важно е да не се допусне настъпление на индустрията за биогорива на земеделски земи, необходими за отглеждане на селскостопански култури“, се казва в доклада на МАЕ.

Експертите на МАЕ оценяват инвестициите в производство на биогорива до достигане на дела от 27% в световен мащаб общо на 11-13 трилиона долара. „Цифрата е астрономическа, обаче разпределени в дългосрочна перспектива до 2050 г., инвестициите ще доведат постепенно до понижаване на цената на биогоривата“, прогнозират от МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още