IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха продажбата на диаманти от Зимбабве

Според проверяващите от Демократична Република Конго, страната е изпълнила минималните задължителни стандарти, но мониторингът трябва да продължи

23:00 | 24.06.11 г.
Одобриха продажбата на диаманти от Зимбабве

Зимбабве получи зелена светлина за продажбата на диаманти от богатите си мини Маранге, съобщи BBC.

Водещата лицензионна система в бранша, известна като Кимбърлийски процес, бе разделена по повод на решението.

Участващите организации за човешките права, опасяващи се за ефекта на т. нар. „кървави диаманти“, заявиха, че нарушаването на човешките права е било пренебрегнато.

Находищата в Маранге в източната част на страната бяха определени като най-богатото откритие на десетилетието.

Екип проверяващи от Демократична република Конго, която в момента председателства Кимбърлийския процес, разкри, че Зимбабве изпълнява минималните задължителни стандарти.

В съобщение след приключване на срещата в ДР Конго се казва, че Зимбабве може да започне отново да продава диаманти от Маранге, но настоява за продължаване на мониторинга.

Според организации за защита на човешките права, местните хора са принуждавани да работят в находищата, контрабандата е широко разпространена, а някои мини в Маранге се намират под контрола на армията на страната, която прехвърля част от постъпленията към партията Зану на президента Робърт Мугабе.

Властите в Зимбабве отхвърлят обвиненията. „Искаме към нас да се отнасят като към всяка друга държава. Смятам да продавам нашите диаманти сега“, заяви зимбабвийският министър на полезните изкопаеми Обер Мпофу, цитиран от Ройтерс.

Предишното решение по въпроса от юли 2010 г. разрешаваше ограничен износ на диаманти от Маранге.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още