IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON и Газпром не успяват да се договорят за цените на природния газ

Германската компания е предложила пълно спотово индексиране на договорите, но руският монополист не е склонен да приеме

10:12 | 01.08.11 г.
E.ON и Газпром не успяват да се договорят за цените на природния газ

Говорител на германския енергиен концерн E.ON потвърди появилата се в неделя информация в германското издание Focus, че преговорите с руския монополист Газпром за намаляване на цените на природния газ при дългосрочните договори са на ръба на провала, предаде DPA, цитирана от РИА Новости.

В дългосрочните договори цената на газа е обвързана с цената на петрола.

В началото на юли Dow Jones съобщи, че преговорите ще продължат минимум до есента на тази година.

Преди това германски медии съобщиха, позовавайки се на неофициални източници, че през 2011 г. E.ON очаква загуби на стойност милиарди евро, ако не се споразумее с Газпром по въпроса за новото ценообразуване, като се отбелязваше, че при неуспех в преговорите компанията може да се обърне към Международния арбитражен съд.

Вчера германското списание Spiegel съобщи, че E.ON може да предприеме масови съкращения на персонала.

В края на юни тази година заместник-генералният директор на Газпром Александър Медведев заяви, че компанията продължава преговорите с редица европейски потребители за промяна на условията по договорите за доставката на газ, но отказа да даде подробности. Сред компаниите, за които тогава Медведев посочи, че се водят преговори, бяха ENI, E.ON и GdF Suez.

Медведев подчерта, че и купувачът, и продавачът разполагат с правото за преразглеждане на договорите, но то трябва да бъде обосновано с условията на пазара.

Освен това той подчерта, че през миналата година тези компании вече са променили условията по своите договори в рамките на проведени преговори.

През 2009 г. E.ON поиска от Газпром Експорт да понижи цената по договора или да промени част от останалите условия по договора, вследствие на което двете страни се споразумяха руският монополист да доставя на германската компания част от природния газ, като цената му ще бъде обвързана със спотовите цени. При това E.ON пое стопроцентов ангажимент за плащане в рамките на едно денонощие.

Според информация от Газпром Експорт през тази година от германската компания са предложили пълно спотово индексиране на договорите, но от руския холдинг не са се съгласили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още