IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на диамантите расте поради засилено търсене в Азия

Цената на първокласните 5-каратови полирани диаманти е нараснала до рекордните 150 хил. долара

13:29 | 27.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: jurvetson, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: jurvetson, лиценз: CreativeCommons

Наред с златото и швейцарския франк, диамантите се превръщат в едно от предпочитаните инвестиционни убежища, пише Financial Times. Повишеното търсене в Азия изстреля цената на скъпоценните камъни.

От началото на 2010 г. цената на диамантите се е повишила с 50%, като основното поскъпване се наблюдава през последните 6 месеца. Тенденцията се обуславя от нарастващото търсене на диаманти в Китай и Индия.

Цената на първокласните полирани диаманти от 5-карата (1 грам) е нараснала до рекордните 150 хил. долара, от около 100 – 120 хил. долара преди година, показват данни на PolishedPrices, базирана в Антверпен компания анализираща пазара на скъпоценни камъни. Цените на други категории полирани и сурови диаманти също са се повишили.

Цените на необработените диаманти се понижиха сериозно в началото на кредитната криза, но успяха да се възстановят през 2009 г., след като водещи производители, включително De Beers в Южна Африка ограничиха предлагането.

„Предлагането на особено големи и ценни камъни изглежда ще остане ограничено в обозримо бъдеще“, казва Джон Бергтейл, анализатор на Citigroup.

Анализаторите все пак предупреждават, че през последните десетилетия диамантите се оказаха разочароваща инвестиция. Претеглена спрямо инфлацията, цената на диамантите е доста под рекордните нива от началото на 80-те.

Диамантите, наред с златото и инвестициите в предмети на изкуството не носят годишна доходност. На фона на ниските лихвени проценти наложени от централните банки, цента на подобна инвестиция не е висока. Ако лихвените проценти обаче се повишат, цената на диамантите може да падне, тъй като инвеститорите вероятно отново ще се насочат към активи, които им носят доходност. Инвестицията в диаманти изисква и разходи за съхранение и застраховка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Намерих във форума на Дневник линк за уеб-камера от Таймс скуеър, ами нищо обезпокояващо няма, тих, кротък дъжд вали, улиците са мокри, но не и наводнени,хора се движат, много от тях и без чадъри, колите си вървят, минаха и няколко полицейски... Много шум за нищо излезе цялата работа, а медиите раздухват ли, раздухват...Отговор: Понеже САЩ са, Банкрутирали-Факт, в понеделник започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е Падане "Като на пиано от 10-ия етаж". Естественно е че медиите в края на деня ще обвинят че за всичко е виновен Ураганът Айрин и Овцете, които живеят в САЩ и по-света, ще вярват естествено!Фалшивата Система основана на Измами и Банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА , САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Само водещата руска компания за добив на диаманти определи своите резерви на няколко тона... за миналата година добивът на диаманти чукна 60 000 000 карата - сами си правете сметката дали съществува по-голям балон от тия масови камъчета.Ако искате да си пазарувате секси и наистина редки и стойностни камъни, потърсете си някой хубав танзанит или цаворит или александрит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още