IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2035 г. глобалното потребление на енергия ще скочи с 53%

До 2035 г. енергийното потребление в развиващия се свят ще се удвои, прогнозира щатската администрация за енергийна информация

09:36 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>През 2035 г. възобновяемите енергийни източници ще задоволяват едва 14% от глобалното потребление на енергия. Снимка: 4Neus, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

През 2035 г. възобновяемите енергийни източници ще задоволяват едва 14% от глобалното потребление на енергия. Снимка: 4Neus, лиценз: CreativeCommons

Глобалното потребление на енергия се очаква да скочи с 53% до 2035 г., главно поради засиленото търсене в страни като Индия и Китай, съобщава CNNMoney, цитирайки доклад, публикуван във вторник.

Към днешна дата енергийното потребление на развиващите се страни, взети заедно, е малко по-голямо от това на развитите, се посочва в доклад на американската администрация за енергийна информация (EIA). До 2035 г. енергийното потребление в развиващия се свят се очаква да се удвои.

„Загрижеността за фискалната стабилност и финансовите сътресения предполагат, че икономическото възстановяване в развитите страни няма да бъде съпроводено от по-висок растеж, какъвто обикновено наблюдаваме след криза“, се посочва в доклада. „За разлика от развитите страни, растежът в много развиващи се икономики ще остане висок, отчасти подкрепян от мощните капиталови потоци и високите цени на суровините“.

EIA е завишила слабо прогнозата си за ръста на енергийното потребление в развиващите се страни спрямо 2010 г., когато агенцията очакваше ръст от 49%.

В съответствие с повишеното енергийно потребление ще станем свидетели и на сходно висок скок на изхвърляните в атмосферата въглеродните емисии. До 2035 г. EIA очаква емисиите на въглероден диоксид да нараснат с 43%.

Прогнозите на агенцията са базирани на сега прилаганото законодателство и могат съществено да бъдат изменени, ако страни като САЩ и Китай приемат по-стриктни регулации за въглеродните емисии.

Според агенцията цената на петрола ще достигне 108 долара за барел до 2020 г. и 125 долара за барел до 2035 г. Миналата година EIA прогнозираше, че до 2035 г. цената на петрола  ще достигне 133 долара за барел. Прогнозата на агенцията не включва повишението на цените вследствие на нормалната инфлация.

През 2035 г. фосилните горива ще продължат да доминират енергийния сектор, се казва в доклада, като възобновяемите енергийни източници ще задоволяват едва 14% от общото потребление.

Според агенцията през 2035 г. 29% от общото глобално потребление на енергия ще бъде задоволявано от петрол, 27% - от въглища, 23% - от природен газ, 14% - от възобновяеми енергийни източници и 7% - от ядрена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още