IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron плати 17,5 млн. долара глоба заради разлива край Бразилия

Бразилският съд спря операциите и на подизпълнителя Transcoean заради гражданските дела във връзка с петролния разлив от ноември 2011 г.

10:42 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Chevron плати 17,5 млн. долара глоба заради разлива край Бразилия

Chevron плати на бразилския петролен регулатор (ANP) 35,1 млн. реала (17,3 млн. долара) глоба заради нефтения разлив в находището „Фраде“ край бреговете на Рио де Жанейро, предаде Ройтерс.

Американската компания вероятно ще получи 30% отстъпка от първоначалния размер на глобата, защото е платила навреме и не е оспорила 24-те нарушения при проблемния сондаж, установени от регулатора.

Решението на петролния гигант да плати глобата без да оспорва констатациите на ANP е знак, че компанията иска по-бързо да реши проблемите си в Бразилия и да възстанови дейностите си в страната, коментира агенцията.

Chevron спря операциите си в Бразилия през март, когато регулаторният орган установи втори теч на същото място, където през ноември 2011 г. се изляха тонове нефт в океана. В последствие се установи, че има изтичания на черно злато и в съседен блок, разработван от Petrobras.

Американската компания, както и подизпълнителят й Transcoean, се изправят и пред лавина от граждански искове. В тази връзка съдът в Бразилия е наредил да бъдат спрени всички дейности и на Transcoean, докато не излязат решения по делата.

На Transcoean й е било връчено предварително разпореждане, с което се изисква да се прекрати добивът на всичките девет платформи на компанията в бразилски териториални води, въпреки че според петролния регулатор компанията няма вина за разлива във „Фраде“ от миналата година, тъй като е действала по подготвен от Chevron план за сондажа.

От Transcoean коментираха, че ще търсят начин да бъде отменено съдебното разпореждане, което ще бъде обжалвано и в Хага.

На помощ на компанията се притече Petrobras, тъй като съдебното разпореждане ще попречи и на нейната нормална работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още