IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втвърденият тон на Фед вдигна долара и рязко свали цените на златото и среброто

Полемиката за затягане на кранчето за вливане на ликвидност в САЩ разсейва инфлационните очаквания

11:50 | 04.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Втвърденият тон на Фед вдигна долара и рязко свали цените на златото и среброто

Американският долар се възползва от втърдения тон на Федералния резерв и поскъпна значително срещу еврото.

Очакванията, че кранчето за вливане на ликвидност във финансовата система ще бъде затегнато, натежаха и на благородните метали, които бързо започнаха да поевтиняват.

Днес еврото отстъпва до 1,30 EUR/USD, губейки 0,35 на сто спрямо вчера. За последните два дни американската валута е поскъпнала с над 2 на сто, след като в сряда двойката дори опита да пробие нивото 1,33 EUR/USD.

По всяка вероятност еврото ще получи подкрепа при дъното от 11 декември – 1,2929 EUR/USD, пише ForexPros. По-сериозна съпротива пък се очаква при 1,3097, смятат анализаторите.

В публикувания вчера доклад от последната среща на ръководителите на Фед за пръв път през последните близо пет години се говори за изтегляне на програмите за стимулиране на пазара. Освен това от него се виждат и опасения, че балансът на централната банка може да надхвърли 4 трлн. долара, с което да се стигне до сериозни заплахи за пазара.

Това е един от страничните ефекти при активната търговия по изкупуване на проблемни ценни книжа от страна на Фед. Сред другите ефекти е очакването за повишаване на инфлацията, което обикновено оказва подкрепа на цената на благородните метали.

Смяната на тона обаче моментално намери отражение при котировките на златото и среброто. Днес цената на златото се понижава с 2 на сто до 1 641 долара за тройунция, а тази на среброто потъва с 4,2 на сто до 29,43 долара за тройунция.

Лекият суров петрол губи 0,9 на сто до 92,12 долара за барел, а брентът се понижава с 0,4 на сто до 111,67 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
кога ще се случи това.......????!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
Задаваш неудобни въпроси пич ха ха ха ...За ВСЕКИ нормален човек това което пишеш ОТДАВНА Е СТАНАЛО постулат. Споко и се подготви. Идващият крах ще е ЕПИЧЕН. Това от 2008 ще е като разходка в парка.Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
Интересно кой ще купува държавни облигации ,след като спрат печатницата Щатите . Дупката в бюджета за трилиони кой ще запълни ? А 16 трилиона и отгоре дълг как се плащат ако скочат лихвите ,които няма как да се спрат без нови пари . Няма изход за ФЕД .Само с печатане могат да си обезценят дълга ,без да режат явно от доходи (инфлацията е около 10 процента ,не 2) и без да има масови фалити .А стагнацията ,от която се плашат ,при която ще изгърмят де що банкер има с последващ срив на световния валутен заместител , как инак да избегнеш краткосрочно ? Така са се оплели , че не 85 млрд на месец ,ами 180 млрд им трябват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 11 години
Втвърденият тон на Фед... Смешки!Втвърден като скала? Или скала над пропаст :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Тимъти Гайтнър се оттегля от поста финансов министър на САЩ.Тимъти, пич, още по света има мноооооо балами да вярват на зелени вестникарски хартийки. Вземай си кеша, па да му мислят балъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Ами че то това е ужасно. Този силен долар ще направи американкските стоки неконкурентни на международните пазари. Бен, пускай печатницата незабавно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още