IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна над 107 долара за първи път от 16 месеца

Скокът в цената бе подкрепен от неочаквания спад на запасите от суровината в САЩ и понижението на долара

10:08 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпна над 107 долара за първи път от 16 месеца

Фючърсите върху суровия петрол WTI продължават възходящия си тренд в електронната търговия в четвъртък след неочаквания спад на запасите от суровината в САЩ.

Цената на суровия петрол с доставка през август се повишава с 0,81 долара, или 0,77%, достигайки до 107,34 долара за барел за първи път от март 2012 г.

Покачването на цената на „черното злато“ идва в навечерието на седмичната актуализация на молбите за безработица в САЩ. Инвеститорите наблюдават развитието на пазара на труда за сигнали относно бъдещето търсене на енергийни продукти.

Суровият петрол WTI поскъпна при търговията на Нюйоркската борса в сряда c 2,99 долара, или 2,9%, до 106,52 долара за барел. Ръстът дойде, след като щатската Администрация за енергийна информация (EIA) обяви, че запасите от суровината са спаднали с 9,9 млн. барела за седмицата до 5 юли. Анкетираните от Platts анализатори очакваха отстъпление в рамките на 3,8 млн. барела.

"В момента както предлагането, така и търсенето, изглежда са в полза на петрола на фона на продължаващия конфликт в Египет", заяви в четвъртък трейдъра в CMC Markets Мигел Ауденсиал, цитиран от MarketWatch.

Политическите вълнения около свалянето на доскорошния египетски президент Мохамед Морси породиха опасения сред инвеститорите за прекъсване на доставките на петрол по контролираните от страната Суецки канал и Суецко-средиземноморски петролопровод.

"По-слабият щатски долар също ще направи суровината по-привлекателна за инвеститорите. На фона на набраната инерция от страната на суровия петрол някои инвеститори посочват достигането на ниво от 110 долара като вероятна цел", отбеляза още Ауденсиал.

Зелените пари се търгуват с чувствителни понижения спрямо всички основни валути в четвъртък. Спадовете дойдоха, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке обяви в Бостън, че централната банка на САЩ няма да бърза с повишаването на лихвените проценти, дори и след като равнището на безработица достигне заложената цел от 6,5%.

По-слабите щатски пари подкрепят цените на деноминираните в долари стоки, като петрола, правейки ги по-евтини за притежателите на други валути.

Конкурентният сорт брент с доставка през август поскъпва с 0,66 долара, или 0,61%, до 108,69 долара. Цената на търгуваната на Лондонската борса суровина се изкачи със 0,70 долара, или 0,60 на сто, при търговията в сряда.

При търговията с други енергийни продукти бензиновите фючърси с доставка през август поевтиняват с 2 цента до 3,02 долара за галон, докато цената на дизела с доставка през август запазва позициите си при 3 долара за галон. И двете суровини достигнаха границата от 3 долара в сряда за първи път от месец април.

Цената на природния газ с доставка през август от своя страна губи минималния 1 цент до 3,665 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още