IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след засилващото се напрежение в Сирия

Стойността на суровината се покачи след изявлението на държавния секретар на САЩ Джон Кери

10:04 | 27.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпва след засилващото се напрежение в Сирия

Фючърсните контракти върху петрола поскъпват в електронната търговия във вторник, неутрализирайки постигнатото в предходната сесия повишение. Ръстът идва на фона на засилващото се напрежение в Сирия, свързано с опасенията за използване на химическо оръжие срещу бунтовниците, което може да забави доставките на "черно злато" от Близкия Изток.

Контрактите върху суровия петрол WTI с доставка през октомври поскъпват с 0,27 долара, или 0,25%, до 106,19 долара за барел. Суровината поевтиня с близо 0,50 долара в предходната сесия.

Същевременно търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент поевтинява с 0,07 долара, или 0,07%, до 111,03 долара за барел след отстъплението с 0,31 долара в предходната сесия, пише MarketWatch.

Възстановяването на стойността на петрола дойде, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери декларира увереността на Вашингтон, че сирийското правителство е използвало химическо оръжие срещу цивилни граждани. По думите му местните управляващи "трябва да поемат отговорност" за своите действия.

"Сирия е второстепенен производител на петрол", отбеляза в свои коментар в социалната мрежа Twitter Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG Markets. "Производството на петрол в страната е спаднало до 39 000 барела на ден през първата половина на 2013 г., което е понижение от 350 000 барела на ден през март 2011 г.", посочва още той.

Въпреки това някои анализатори отбелязват, че възможността за ескалация на конфликта в Сирия може да попречи на доставките от целия близкоизточен регион.

По думите на анализаторите от Citi Futures обаче възможността за по-широки проблеми с доставките е малко вероятна на този етап въпреки последните коментари на Джон Кери.

"Въпреки че сирийската ситуация крие известен потенциал за по-широк конфликт извън границите на Сирия, който да постави под риск доставките на суров петрол, ние смятаме, че вероятността за това е под 50%", отбелязват експертите.

Междувременно пазарните участници са в очакване по-късно през деня на първия от двата традиционни седмични доклада за енергийните запаси в САЩ. В 23:30 часа българско време ще бъдат публикувани изготвяните от Американския институт по петрола (API) данни за седмицата до 23-ти август. Анкетираните от Platts анализатори прогнозират спад на запасите от около 250 000 барела.

При търговията с други енергийни продукти във вторник бензиновите контракти с доставка през септември поскъпват с 0,01 долара, или 0,3%, до 2,96 долара за галон. Стойността на суровината изгуби 0,06 долара, или 1,9%, по време на търговията на борсата в Ню Йорк в понеделник.

Анализатори изтъкват, че цената на бензина е показала първите си признаци на сезонна слабост с оглед на приключващото лято, когато консумацията традиционно расте.

Фючърсите върху природния газ c доставка през септември от своя страна поевтиняват с 0,004 долара, или 0,13%, до 3,535 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици). Контрактите предстои да изтечат в края на сесията в Ню Йорк в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
KostaBee
преди 10 години
Ми ше поскъпне. В една друга статия в инвестора четох, че петрола щял да става 80. Лол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още