IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва рязко заради кризата със Сирия*

При евентуални военни действия през следващата седмица суровината ще продължи да поскъпва, смятат експерти

09:22 | 28.08.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът продължава да поскъпва рязко заради кризата със Сирия*

Сирия продължава да е в центъра на вниманието на инвеститорите в петрол. Засилващата се възможност от военни действия в Близкия Изток, която ще постави под заплаха доставките от региона, повиши стойността на "черното злато“ до недостигано от месеци ниво.

Фючърсните кoнтракти върху лекия суров петрол WTI с доставка през октомври поскъпват с 2,95 долара, или 2,71 на сто, до 111,96 долара за барел. По-рано по време на електронната търговия стойността на актива нарасна до 112,21 долара за барел. В редовната сесия в Ню Йорк във вторник пък енергийната суровина поскъпна с почти 3%, пише MarketWatch.

Така черното злато достигна най-високата си цена за последните 18 месеца.

Същевременно търгуваният на Лондонската борса сорт брент с доставка през октомври също продължава поскъпването си. Цената на суровината се покачва с 2,56 долара, или 2,23%, до 116,91 долара за барел след повишението от 3,3 на сто във вторник.

Стойността на петрола на международните пазари навлезе рязко във възходящ тренд, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери декларира във вторник увереността на Вашингтон, че сирийският режим е използвал химическо оръжие срещу цивилното население.

Изявлението на Кери провокира Арабската лига да призове за международна реакция по отношение на твърдението за газова атака срещу цивилни, въпреки че официалните представители на съюза не визираха конкретно едностранни действия на САЩ.

Междувременно сирийската опозиционна коалиция обяви в изявление във вторник, че правителството е използвало фосфорни бомби срещу цивилното население в района на Алепо, предаде Ройтерс. От агенцията все пак добавиха, че твърденията на този етап не могат да бъдат доказани.

По думите на глобалния ръководител на отговарящото за петрола подразделение на Société Générale Майкъл Уитнър в случай на евентуална атака през следващата седмица брентът може да поскъпне с още 5 до 10 долара, достигайки ниво от 120-125 долара за барел.

Според експертите от Société Générale при "значително прекъсване на доставките от Ирак или другаде" стойността на брента може да нарасне до 150 долара за барел.

Въпреки това Уитнър добави, че резките повишения на цените вероятно няма да продължат дълго, тъй като Саудитска Арабия може да компенсира прекъсването на доставките от други страни. Освен това много от големите вносители на петрол имат стратегически резерви, които биха могли да използват.

Междувременно късно във вторник Американският институт по петрола (API) представи традиционния си седмичен доклад за запасите от суровината в САЩ. Данните показват ръст на запасите от 2,5 млн. барела за седмицата до 23-ти август. Резултатът се оказа коренно различен от прогнозата на анкетираните от Platts анализатори за спад от 250 000 барела.

Малко след публикуването на доклада цената на петрола WTI леко намаля, но след това бързо компенсира понижението си, за да продължи своето изкачване.

Пазарните участници очакват в сряда доклада на щатската Администрация за енергийна информация (ЕIA). Данните ще бъдат публикувани в 17:30 часа българско време.

При търговията с други енергийни суровини бензиновите контракти с доставка през септември поскъпват с 0,03 долара, или 0,8%, до 3,06 долара за галон. Стойността на енергийния продукт отбеляза ръст от 0,08 долара затвори редовната сесия в Ню Йорк във вторник с покачване от 0,08 долара.

По данните на API бензиновите запаси в САЩ са намалели с 1,1 млн. барела през миналата седмица, оставайки под прогнозите на експертите за спад от 1,5 млн. барела.

Фючърсите върху природния газ доставка през септември от своя страна поскъпват с 0,037 долара, или 1,05%, до 3,617 долара за 1 млн. BTU ( британски термични единици). Контрактите върху суровината изтичат днес.

Вижте коментара по темата на анализатора от Bloomberg Найра Чехич!*

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Благодаря, че обърнахте внимание. Дано и занапред да внимавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Repoman
преди 10 години
Връзката не е толкова проста.Ако беше, защо ОПЕК постоянно иска да натиска цените на петрола надолу?Има много други фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 10 години
Ако цената на петрола се покачва вследствие напрежението в Сирия, това означава, че събитията в Сирия са в интерес на петролните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Repoman
преди 10 години
Ами така ще е, то от много време вече цената на петрола не е много реална. От една страна САЩ осигурява по-евтин от нормалното петрол с войните и ограбването, от друга цената се държи сравнително ниско заради прословутия икономически растеж дето го чакали всички по света.Сега е време да видим колко реално струва петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dimitar.vuchev
преди 10 години
Здравейте,благодарим за поправката. Направихме нужната корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Добре бе, защо въпреки че има редактор, в подзаглавието е изпусната една дума? Тия неща могат да ви се струват дребни, обаче грешките са системни и донякъде създават впечатлението, че статиите са непрофесионални. Крайно време е да обърнете внимание на това и да започнете да четете обстойно статиите си преди да ги пускате. Може да обмислите идеята да си подравнявате текста също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
KostaBee
преди 10 години
140 като нищо ако бомбардировките започнат. А ако Иран се завлече в тая война по някое време може петрола да стане и 200$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още