IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени накланят равновесието в полза на САЩ

Руските публични финанси са изложени на ceриозен риск, смятат експерти

14:19 | 16.09.14 г. 17
Петролните цени накланят равновесието в полза на САЩ

Реакцията на ОПЕК

За Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, по-ниските цени могат да създадат известни бюджетни неприятности в краткосрочен план, но според наблюдатели страната е готова да поеме последиците, тъй като случващото се вреди повече на регионалните ѝ конкуренти като Иран. От години Саудитска Арабия заявява, че ще снабдява света с петрола, от който се нуждае.

"Виждали ли сте ме някога обезпокоен?" запита в четвъртък саудитският министър на петрола Али ибн Ибрахим ан Нуейми в Кувейт, когато бе запитан дали спадът на цените притеснява кралството. "Не за първи път цените се променят, те винаги се променят. Това е динамичен процес", посочи той пред Ройтерс.

Други делегати от страните от Залива, които присъстваха на среща на петролните министри от региона, посочиха, че е малко вероятно спадът на цените да накара ОПЕК да предприеме някакви действия, освен ако цената не спадне под 85 долара за барел.

Това е факт, който трябва да изостри вниманието в Залива и в ОПЕК като цяло, но също не бива да забравяме, че той бе предшестван от много месеци с добри цени от тяхна гледна точка", посочи на Световния петролен форум на Ройтерс Самуел Сизук, старши съветник по енергийна сигурност в Шведската енергийна агенция.

Вероятно Саудитска Арабия ще контролира отблизо предлагането, както го прави години наред, допълни Сизук, но е малко вероятно да настоява за официално намаляване на доставките на ОПЕК.

Докато добивът на САЩ нараства бързо, част от големия скок в предлагането се дължи на страни, за които има опасност от нарушаване на доставките, включително Либия и Нигерия. Няма съществено подобрение в стабилността на тези страни, което означава, че допълнителното предлагане е много уязвимо, посочи Сизук.

Либийското петролно производство скочи до над 800 000 барела дневно, съобщи Националната петролна корпорация, което е с осем пъти повече спрямо няколко месеца по-рано.

Увеличението обаче, което последва споразумение за прекратяване на почти едногодишната пристанищна блокада, наложена от бунтовниците, се случи в момент, когато правителството губи контрол върху страната на фона на атаките срещу столицата Триполи от въоръжена групировка. Засега обаче скокът в предлагането, дължащ се най-вече на САЩ, и слабото търсене карат търговците да се запасяват с допълнителни барели в очакване цените да се възстановят.

Международната агенция за енергията посочи, че като се има предвид нестабилната ситуация в района на Близкия изток и Северна Африка "това е от полза за световната енергийна сигурност".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 58 rate down comment 17
markov
преди 9 години
Поредната простотия по темата. Аман то вербалните им интервенции. Нито Русия е толкова слаба като през 90-те , нито САЩ са толкова силни. Света определено вече не е еднополюсен и това много дразни САЩ ......ще свикнат щат не щат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 47 rate down comment 22
melon
преди 9 години
Тук много не съм съгласен. Управниците на Русия са в състояние да докарат народа си до гладна смърт, човекоядство. Не биха се тръшнали да се кланят, още повече, че те не страдат от санкциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 53 rate down comment 24
Vladi666
преди 9 години
"Руските публични финанси са изложени на ceриозен риск, смятат експерти"...и кои са те екперти,..американски експерти....всеки втори там на експерт се прави...ае ше им ба мамата...ега се сринат по скоро....във всяко едно отношение...по гадно племе от тва нема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 30
Лъско
преди 9 години
Нека да видят Руснаците, че тр1ябва да слушат големия брат. Като се оцъклят скоро и като няма какво да ядат ще пратят Путин да се моли за помощ на *** оттатък океана. Хем ще се молят, хем ще се кланят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 21
melon
преди 9 години
Защо да е изненада? Това беше очаквано. И ще продължат да падат. Рашките нямат капацитет за конфликт със Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 22
Vladi666
преди 9 години
На Сащ съвсем скоро ги очаква...пилето от фурната...да ги тресне по челото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още