IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени накланят равновесието в полза на САЩ

Руските публични финанси са изложени на ceриозен риск, смятат експерти

14:19 | 16.09.14 г. 17
Петролните цени накланят равновесието в полза на САЩ

Реакцията на ОПЕК

За Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, по-ниските цени могат да създадат известни бюджетни неприятности в краткосрочен план, но според наблюдатели страната е готова да поеме последиците, тъй като случващото се вреди повече на регионалните ѝ конкуренти като Иран. От години Саудитска Арабия заявява, че ще снабдява света с петрола, от който се нуждае.

"Виждали ли сте ме някога обезпокоен?" запита в четвъртък саудитският министър на петрола Али ибн Ибрахим ан Нуейми в Кувейт, когато бе запитан дали спадът на цените притеснява кралството. "Не за първи път цените се променят, те винаги се променят. Това е динамичен процес", посочи той пред Ройтерс.

Други делегати от страните от Залива, които присъстваха на среща на петролните министри от региона, посочиха, че е малко вероятно спадът на цените да накара ОПЕК да предприеме някакви действия, освен ако цената не спадне под 85 долара за барел.

Това е факт, който трябва да изостри вниманието в Залива и в ОПЕК като цяло, но също не бива да забравяме, че той бе предшестван от много месеци с добри цени от тяхна гледна точка", посочи на Световния петролен форум на Ройтерс Самуел Сизук, старши съветник по енергийна сигурност в Шведската енергийна агенция.

Вероятно Саудитска Арабия ще контролира отблизо предлагането, както го прави години наред, допълни Сизук, но е малко вероятно да настоява за официално намаляване на доставките на ОПЕК.

Докато добивът на САЩ нараства бързо, част от големия скок в предлагането се дължи на страни, за които има опасност от нарушаване на доставките, включително Либия и Нигерия. Няма съществено подобрение в стабилността на тези страни, което означава, че допълнителното предлагане е много уязвимо, посочи Сизук.

Либийското петролно производство скочи до над 800 000 барела дневно, съобщи Националната петролна корпорация, което е с осем пъти повече спрямо няколко месеца по-рано.

Увеличението обаче, което последва споразумение за прекратяване на почти едногодишната пристанищна блокада, наложена от бунтовниците, се случи в момент, когато правителството губи контрол върху страната на фона на атаките срещу столицата Триполи от въоръжена групировка. Засега обаче скокът в предлагането, дължащ се най-вече на САЩ, и слабото търсене карат търговците да се запасяват с допълнителни барели в очакване цените да се възстановят.

Международната агенция за енергията посочи, че като се има предвид нестабилната ситуация в района на Близкия изток и Северна Африка "това е от полза за световната енергийна сигурност".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 39 rate down comment 8
SSIW
преди 9 години
Като цяло и щатите не разполагат с мн. време да намерят, чии ресурси да продават и къде да ги продават, като същевр. тр. да се мине и през отписване на дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 8
SSIW
преди 9 години
Ами то тр. да се погледне, каква е равновесната точка за цената на петрола и по отношение на американските финанси: 17 трл. дълг за обслужване и изплащане не е шега работа, особено ако основния ти експорт е същата тази валута в която се търгува петрола (т.е. търсенето й ще намалее). Аз до колкото съм запознат с историята още от библейски времена е представлявало сериозна трудност да се обслужва, а пък какво остава да се изплати, 17 трил. долара дълг. Към днешна дата нещата не са се променили много (нищо, че долара е с инфлирала стойност спрямо онези времена;)). Колкото и богато въображение да има човек, подходите за решаване на проблем от такъв калибър си остават ограничени: а) да намериш претекст да не връщаш дължимото (вкл. хипер-инфлация или форсмажор, като война да речем);б) да продадеш нещо свое (като актив или продукт) и с парите да върнеш дълга;в) да направиш нещо чуждо свое и да се върнеш към изпълнение на подточка "б";г) различни комбинации от гореизброените подходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 36 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Ето още едно, вече по- пресно мнение, тоже не мое откритие:http://***.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/jun/06/shale-oil-boom-over-energy-revolution-blackouts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
И ти ли си от икономистите, дето не могат да смятат?Ето едно анализче от истински източник за шмръкливите либерал-капиталета относно американския шистов бууум! и перспективите пред него при евентуален колапс на цените на нефта. Статията е от миналата година и се предполага, че нещата са се придвижили напред в посоката на прогнозата...http://***.forbes.com/sites/christopherhelman/2013/06/13/why-americas-shale-oil-boom-could-end-sooner-than-you-think/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
е да ама както виждаш хората още вярват в Рамбо и веят знамена със звездички .. На американците много би им се искало да треснат там и 51 звезда ама няма да стане .... И аз свиквам с жена си кво да се праи кат няма пари за любовницата та така и с тея отатък блатото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
а от поевтиняването все едно Шеврон и Exxon Mobil им е мнооо готино ... :)) чек и там да зейне една дупка и Exxon как са свикнали с по 400 милиарда оборот на година кат слезнат на 100 и правителството на белия дом е доле ... За да сринат руснаците ще им трябва много години да чакат тъй като рускините имат залежи бая или да измислят алтернативна енергия като в Атлантида. Пробват се САЩ сега All Win щом си отвориха кладенците, но ше има бахур ако не се продава в долари всичкото това, а то и вече не се продава само долари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
В момента не им трябва, чак такова поевтиняване. Цена от около 70$ ще свърши същата работа... И процеса си върви ( свалянето на цените де). Преди месеци бях писал. че такова геополитическо и военно напрежение в света не е имало от 25 г... а цените на горивата са трайно надолу и това е меко казано странно. До преди 2 год... за гръмнала бомба някъде хвърчаха.. Та цена от 70$ ще катастрофа за Русия.. при заложена в бюджета им 115 $ и над 50 % приходи в бюджета от износ на нефт и газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 49 rate down comment 9
Pastir2
преди 9 години
Веднъж вече строполиха СССР като с помощта на арабите свалиха цената на петрола до 10 долара. В момента, обаче, не знам дали има свободен потенциал да се реализира голямо поевтиняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 47 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 9 години
Да, обаче тези, които гледат числата казват, че добивът в САЩ от шистовите находища през последните 3 години е паднал на 85%, а цената на добива на един барел започва да клони към $80.Също така феновете на числата казват, че повечето страни от ОПЕК са правили бюджета си на цени $100-110 и ще маправят всичко възможно да не им се случват бюджетни неприятности.Също така разни експерти не изключват вследствие на тази игра с огъня тотална дестабилизация на нефтените пазари и от там - скок на цената до $150...??? Знае ли човек? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 12
abdul
преди 9 години
Не, тия които гледат числата, вместо в очите на вожда си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още