IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: САЩ вече са най-големият производител на петрол в света

Благодарение на спорната технология за добив на шистов петрол Щатите изпреварват Русия и Саудитска Арабия

10:37 | 11.06.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
BP: САЩ вече са най-големият производител на петрол в света

Бумът във фракинга направи от САЩ най-големия производител на петрол и енергия в света за първи път от 1975 г. насам. Благодарение на спорната технология за добив Щатите изпреварват в тази класация Русия и Саудитска Арабия. Това показва представено в сряда в Лондон проучване на британската петролна компания BP под името „Световен енергиен доклад“, цитиран от Ройтерс.

Според изследването световното предлагане на петрол, което се е увеличило с 2,1 милиона барела на ден (мбд) през 2014 година, е нараснало безпрецедентно, подчертава групата в 64-ия си статистически преглед на световната енергия.

Увеличението на предлагането до много голяма степен се дължи на САЩ, където производството е скочило с 1,6 мбд през 2014 година - "най-голямото увеличение в света". 

За първи път една страна увеличава производството си с над 1 мбд за три последователни години, отбелязва докладът.

Според статистическия преглед Съединените щати изпреварват едновременно Саудитска Арабия и Русия, която беше най-големият производител на петрол в света досега, за първи път от 1975 година, изтъкна генералният директор на компанията Боб Дъдли.

„Отраженията на американската шистова революция са сериозни“, подчерта той. Съединените щати са намалили по този начин значително вноса на петрол. През 2014 година той е бил наполовина по-нисък спрямо най-високото равнище през 2005 година. Така САЩ отстъпват на Китай мястото си на най-голям вносител на петрол в света. 

Статистическият преглед отчита и слабости по отношение на световното търсене на петрол, като го обяснява с икономическото отслабване на Китай - втората световна икономика след САЩ.

„Световното потребление на петрол е нараснало с 800 000 мбд през 2014 година, или 0,8 на сто - малко под отчетените неотдавна средни исторически стойности и много по-малко от увеличението с1,4 мбд през 2013 година", отбелязва още BP. 

Значението на вредните за околната среда въглища спада, но все още техният дял възлиза на 30% от общия енергиен микс, показва докладът. Увеличението на потреблението на въглища е само с 0,4% през 2014 г. - доста под дългогодишната средна стойност от 2,9 на сто. В световен мащаб добивът на въглища дори спада – с 0,7 на сто, а в Китай дори с 2,9 на сто. Така въглищата са единственият източник на енергия, чийто добив отчита спад.

“Нашата задача като бранш е да приемем днешните предизвикателства, но и да продължим да инвестираме, за да задоволим търсенето утре, по един устойчив и сигурен начин“, заяви още Дъдли.

Междувременно цените на петрола се понижиха в сутрешната азиатска търговия след данните за спад на американския петролен резерв и на производството в САЩ, предаде Ройтерс.

Американският лек суров петрол с доставка през юли понижи цената си с 27 цента до 61,16 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера цената на същите контракти нарасна с над 1 долар.

Лондонският сорт Брент от Северно море днес поевтиня с 19 цента до 65,51 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
:)Така не мога да разбера защо се ядеш с мен в случая. Какво ненормално има да имам гражданство на родината на съпругата си ? И да отговорих вярно на 211 въпроса на доста приличен руски. :) И да трудно се взема. защото са параноици - винаги са били такива. В МВР-то им трябваше да отговарям да абсурдни въпроси от рода на защо не съм се оженил за българска а за рускиня??? Струваше ми усилия да - над 2 години, пари не толкова около 2000 долара може би. А ми трябва паспорта по чисто практични причини - споменавал съм, че се опитвам да почна бизнес там и като руски гражданин ще и е далеч по лесно и ще си спестя куп усложнения. А за американски паспорт - мераци нямам, а ако заимам за вбъдеще винаги мога да се откажа от руския :) Имам 10г виза за САЩ преиздадена 2012та )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
panther
преди 8 години
Няма лошо американците да си имат ресурси и да си ги ползват със здраве. Стига само да не крадат чужди, примерно българско злато, иракски петрол.Няма лошо да смяташ, че ще увеличат добива и че залежите в Мексиканския залив са огромни. Все пак е добре да се отбележи и мнението на BP от доклада, на който се базира статията. А то е: При сегашното ниво на производство САЩ имат доказани запаси от петрол за 11.4 (единадесет цяло и четири десети) години. Това е в края на 2014.http://***.bp.com/content/dam/bp/pdf/Energy-economics/statistical-review-2015/bp-statistical-review-of-world-energy-2015-full-report.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
И защо пак се правиш на улав. Руско гражданство горе долу можеш да вземеш. Въпросът е за ДВОЙНОТО. Руснаците изключително трудно дават двойно гражданство. Да дам ли малко линкове да те видят колегите колко трудно се взима и защо са толкова много бюрократичните процедури. И колко време, пари и усилия трябва да ти е струвало. Та значи викаш отговори на 254-те въпроса на ЧИСТ РУСКИ ЕЗИК. За да не ме караш да те излагам повече поне кажи от какъв зор ти трябваше толкова много точно този паспорт? Защото нали се сещаш, че сега практически загубваш шанс за американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
хаха :) изпита се състои от въпроси по много теми - например - руско държавно устройство и органи на управление, руска история и език, георгафия и т.н . Общо бяха 254 въпроса :) както друго те интересува ? Друго условия е да си легализираш брака по тяхното законодалтесто. Няма държава в света, или поне сравнително развита такава, която да не дава граждансто на съпруг или съпруга на свой гражданин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Тия лакърдии можеш да ги разправяш на някой друг. Не е напълно невъзможно, но е необходимо много повече от УБИЙСТВЕНО дълга бюрократична процедура. Та разправи малко по-подробно. Например - в какво се състоеше така нареченият изпит. Разправяй - не се срамувай. Занимавал съм се малко с такива работи. Много яко трябва да си се огъзил на братушките, да не говорим, че има и други условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Има :) Жена ми е гражданин на РФ - по тамошния закон, след като съм женен за гражданин на РФ след убийствено дълга бюрократична процедура, и изпит, мога да получа и аз гражданство, без да се налага да се отказвам от моето. Децата ни също стават автоматично руски граждани, независимо къде са родени, и както друго гражданство имат, стига поне единият родител да е граждани на РФ. Такъв ще е и нашия случай, щото жената ще роди преди да взема моя паспорт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Аз съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/143102998717523Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява много добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/НО КОЛКО ХОРА ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Е те това вече ще трябва да ми го обясниш малко по-подробно, защото според руското законодателство двойно гражданство няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Принципни и от въглищата може да се добива газ - https://anonybulgaria.wordpress.com/2014/08/31/светлана-жекова-запали-добруджа/и в САЩ си запалиха земята Трудно е да се възприеме но фактите са - Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 300-1400% скок на цената - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniТе казват по заобиколен начин ,че свършва тоест когато търсенето е повече от предлагането цената скача и ''холандската болест'' ще е най-малкият проблемОбяснил съм https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Да не съм луд да се откажа от бългрския си паспорт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още