IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: САЩ вече са най-големият производител на петрол в света

Благодарение на спорната технология за добив на шистов петрол Щатите изпреварват Русия и Саудитска Арабия

10:37 | 11.06.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
BP: САЩ вече са най-големият производител на петрол в света

Бумът във фракинга направи от САЩ най-големия производител на петрол и енергия в света за първи път от 1975 г. насам. Благодарение на спорната технология за добив Щатите изпреварват в тази класация Русия и Саудитска Арабия. Това показва представено в сряда в Лондон проучване на британската петролна компания BP под името „Световен енергиен доклад“, цитиран от Ройтерс.

Според изследването световното предлагане на петрол, което се е увеличило с 2,1 милиона барела на ден (мбд) през 2014 година, е нараснало безпрецедентно, подчертава групата в 64-ия си статистически преглед на световната енергия.

Увеличението на предлагането до много голяма степен се дължи на САЩ, където производството е скочило с 1,6 мбд през 2014 година - "най-голямото увеличение в света". 

За първи път една страна увеличава производството си с над 1 мбд за три последователни години, отбелязва докладът.

Според статистическия преглед Съединените щати изпреварват едновременно Саудитска Арабия и Русия, която беше най-големият производител на петрол в света досега, за първи път от 1975 година, изтъкна генералният директор на компанията Боб Дъдли.

„Отраженията на американската шистова революция са сериозни“, подчерта той. Съединените щати са намалили по този начин значително вноса на петрол. През 2014 година той е бил наполовина по-нисък спрямо най-високото равнище през 2005 година. Така САЩ отстъпват на Китай мястото си на най-голям вносител на петрол в света. 

Статистическият преглед отчита и слабости по отношение на световното търсене на петрол, като го обяснява с икономическото отслабване на Китай - втората световна икономика след САЩ.

„Световното потребление на петрол е нараснало с 800 000 мбд през 2014 година, или 0,8 на сто - малко под отчетените неотдавна средни исторически стойности и много по-малко от увеличението с1,4 мбд през 2013 година", отбелязва още BP. 

Значението на вредните за околната среда въглища спада, но все още техният дял възлиза на 30% от общия енергиен микс, показва докладът. Увеличението на потреблението на въглища е само с 0,4% през 2014 г. - доста под дългогодишната средна стойност от 2,9 на сто. В световен мащаб добивът на въглища дори спада – с 0,7 на сто, а в Китай дори с 2,9 на сто. Така въглищата са единственият източник на енергия, чийто добив отчита спад.

“Нашата задача като бранш е да приемем днешните предизвикателства, но и да продължим да инвестираме, за да задоволим търсенето утре, по един устойчив и сигурен начин“, заяви още Дъдли.

Междувременно цените на петрола се понижиха в сутрешната азиатска търговия след данните за спад на американския петролен резерв и на производството в САЩ, предаде Ройтерс.

Американският лек суров петрол с доставка през юли понижи цената си с 27 цента до 61,16 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера цената на същите контракти нарасна с над 1 долар.

Лондонският сорт Брент от Северно море днес поевтиня с 19 цента до 65,51 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Не бре, просто ще съм с двойно гражданство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Закриват неефектифни платформи Тоше, отделно САЩ не добиват само шистов петрол, имат колосален добив и на конвенционален такъв. Отделно е ефективноста на технологиите им... А до колко е колабирал шистовия добив ами вижда се колко :) демек никак :) онова недоразумение КРАС дето е писало по долу - още Април предвиждаше някакъв тотален колапс и апокалипсис с някякви изгурмели банки, облигации и т.н :) Като гледам календара.. вече сме средата на Юни.. :) Де е апокалипсиса ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Абсолютно точно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Тях не ги мисли, те сметките са си ги направили. Нито БП нито Ексон, нито Шел са *** да наливат по 2-3 млрд. долара в платформи са дълбоководен добив, ако не могат да си избият разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
как да не казвам бре :) Преди месец писах, че след 2 месеца някъде ще го взема :) Остава още 1 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
ващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Аз съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем 3-те планетарни катастрофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Е па за кога ще увеличават? Нали ози ден на спявката на Г7 се заклеха да приключват с изкопаемите въглеводороди?И кога успяха да надскочат СА и Русия, хем заедно, когато от една година закриват платформи? Или те затварят, ама добивът расте? Преди месец излязоха няколко публикации в американски медии за колапса на шистовия добив - да се чуди човек на какво да вярва... хахаха!А най-вероятно данните са от 2013 г, обработвани са през 2014 и сега Ройтерс ги пуска с бодряшко заглавие поради липса на добри новини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 300-1400% скок на цената - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniТе казват по заобиколен начин ,че свършва тоест когато търсенето е повече от предлагането цената скача и ''холандската болест'' ще е най-малкият проблем Обяснил съм https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 11
data
преди 8 години
Само да допълня - САЩ разполагат и с технологиите за добив на петрола си . За разлика от Русия и СА който са принудени да внасят технологии за разработка на находищата си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
А ти имаш ли представа колко скъпо е това, за което говориш? При тая цена на петрола дори няма и да си помислят да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още