IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чилийските медни мини не са засегнати от земетресението

Миньорите и съоръженията са невредими, съобщават най-големите компании за добив на медна руда

13:39 | 17.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големите мини за добив на медна руда в Чили не са били засегнати от мощното земетресение, което разтърси страната, предава Bloomberg.

Припомняме, че земетресение с магнитуд 8,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Чили.

Цената на фючърсите върху медта на понижиха до 2,441 долара за паунд*, след като достигнаха до 2,46 долара за паунд – най-високото ниво от юли насам.

Персоналът и съоръженията на Codelco, най-голямата компания за добив на медна руда, не са били засегнати от природното бедствие, което доведе до евакуация на персонала от съоръжения, намиращи се в крайбрежните райони, включително от преработващи предприятия и пристанища, поради опасенията от цунами.

Невредими са и работниците и съоръженията на Antofagasta Plc Los Pelambres, предава още Bloomberg. Anglo American Plc, BHP Billiton Ltd. и Pan Pacific Copper Co. съобщават, че мините им са невредими.

Епицентърът на земетресението бе установен на 42 км от град Канела Баха на дълбочина 11 км.

Чили е страна с висока сеизмична активност. В края на февруари 2010 г. в страната заради земетресение с магнитуд 8,8 по Рихтер загинаха повече от 500 души.

Чили е добила около 5,7 милиона тона мед през миналата година, което представлява 31% от световното производство, сочат данните на Световното бюро по статистика на металите (WBMS).

Информацията е актуална към 13:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още