IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след ръст на резервите в САЩ до нов рекорд

Според Американския петролен институт миналата седмица запасите се увеличават с 8,8 млн. до 531,8 милиона барела.

09:57 | 23.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява в сряда след новините от предния ден, че резервите в САЩ достигат пореден рекорд, съобщава WBPonline.

Към 9:20 часа българско време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се понижават с 1,21% до 40,95 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 1,05% до 41,35 долара за барел.

Във вторник Американският петролен институт съобщи, че петролните запаси в САЩ се повишават с 8,8 милиона барела през седмицата до 18 март, което е далеч над прогнозния ръст от 2,5 милиона барела. Така запасите достигат нов рекорд от 531,8 милиона барела. 

Администрацията за енергийна информация ще публикува официалните правителствени данни по-късно в сряда. Очаква се данните да покажат шести пореден седмичен ръст. 

По-рано днес стана ясно, че Саудитска Арабия е готова да се присъедини към държавите, които “замразиха” производството на петрол от следващия месец, без Иран.

Някои анализатори очакват по-късно тази година добивът в САЩ да се свие, но е възможно това да не е достатъчно, за да се намали глобалното пренасищане.

Според Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) свръхпредлагането ще продължи на фона на слабия икономически растеж. В своя месечен доклад организацията казва, че търсенето на петрол от ОПЕК вероятно ще бъде малко по-ниско отколкото по-рано се смяташе. Въпреки това прогнозата на картела за глобалното търсене остава непроменена.

Друг ключов доклад предстои в четвъртък, когато компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще публикува данните си за броя на нефтените платформи в САЩ. Миналата седмица той беше с една повече до 387 броя – първият ръст тази година, припомня WBPonline.

Всяко краткосрочно възстановяване в цените на петрола вероятно ще бъде ограничено от способността на американската шистова индустрия да наваксва с добива много бързо, включително с продукция от кладенци, където вече има сондаж, който обаче не е довършен”, коментират от Capital Economics.

Представители на ОПЕК трябва да се срещнат на 17 април в Катар, за да обсъдят евентуално замразяване на добива. Идеята беше предложена от Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела през февруари,

Още новини и анализи за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още