IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът с най-добро седмично представяне от началото на април

Американският лек суров петрол WTI записа най-добрата си седмица от пет месеца

10:32 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху петрола се повишиха в петък седма поредна сесия заради спекулациите, че големи петролни производителки като Саудитска Арабия и Русия обмислят действия за замразяване на добива, съобщи Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI ограничи ръстовете след данните за нефтените платформи, чийто брой се увеличи осма поредна седмица.

На борсата ICE в Лондон фючърсите върху европейския бенчмарк Брент с доставка октомври докосна връх по време на сесията от 51,22 долара за барел, което беше най-високото ниво от 22 юни. В крайна сметка този сорт петрол финишира сесията на ниво 50,88 долара за барел.

За седмицата повишението при Брента възлиза на 3,91 долара (8,32%), което е най-доброто седмично представяне от началото на април.

На борсата в Ню Йорк WTI с доставка септември затвори сесията на ниво 48,52 долара за барел в петък. По време на търговията американският лек суров петрол докосна връх от 48,75 долара за барел, което е ниво, невиждано от 5 юли.

За седмицата WTI поскъпна с 4,03 долара (9,06%), което е най-големият седмичен ръст от пет месеца.

Фючърсите върху WTI се повишиха с близо 10 долара за барел (около 25%) от дъната, достигнати на 2 август, и така официално са в бичи пазар. 

Към 10:15 часа българско време в понеделник WTI поевтинява с 1,75% до 48,25 долара за барел, а цената на Брента се понижава с 1,83% до 49,95 долара за барел.

Пазарът започна да се възстановява преди около две седмици, когато министърът на петрола на Саудитска Арабия заяви, че страната може да работи заедно с други петролни производители, за да стабилизира цените. През септември в Алжир ще има неформална среща на ОПЕК.

Цените бяха подкрепени и от готовността на Русия да участва в тези евентуални преговори.

Все пак пазарните анализатори остават скептични, че срещата ще има конкретни резултати, посочва Investing.com.

По-рано през годината имаше такъв опит, който в крайна сметка се провали, тъй като Саудитска Арабия отказа да участва заради отказа на Иран.

Въпреки поскъпването сигналите за възстановяването в сондажите в САЩ, както и повишените резерви по света се очаква да продължат да оказват натиск върху цените.

Миналата седмица нефтените платформи в САЩ са се увеличили с 10 до 406, показаха в петък данни на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes. Това беше осмо поредно седмично повишение.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още