IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Светът ще бъде залят от петрол през 2017 г., ако няма сделка на ОПЕК

Организацията запази прогнозата си за ръста на търсенето за 2016 г. до 1,2 млн. барела на ден

12:17 | 10.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има риск пазарът отново да бъде залят от петрол през 2017 г., ако не се намали добивът от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), тъй като производителите в цял свят увеличават предлагането, а ръстът на търсенето се забавя, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в четвъртък.

В месечния си доклад групата казва, че глобалното предлагане е нараснало с 800 хил. барела на ден през октомври до 97,8 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс. Тенденцията е водена от рекордно производство на ОПЕК и нарастващ добив от страни извън картела като Русия, Бразилия, Канада и Казахстан.

Базираната в Париж МАЕ запази прогнозата си за ръста на търсенето за 2016 г. до 1,2 млн. барела на ден и очаква потреблението да се увеличи със същия темп и през следващата година, след като постепенно се забави от петгодишния връх от 1,8 млн. барела на ден през 2015 г.

ОПЕК ще проведе среща в края на ноември, за да обсъди предложеното намаляване на производството до диапазона 32,5-33 млн. барела на ден. Разногласието между членовете по редица теми, включително изключения от сделката и нива на производство, предизвикват съмнения за способността на ОПЕК да постигне значимо понижение.

„Какъвто и да е резултатът, срещата във Виена ще има огромно влияние върху евентуалното – и често отлагано, ребалансиране на пазара на петрол“, каза МАЕ.

„Ако не бъде постигнато споразумение и някои страни членки продължат да разширяват добива си, то пазарът ще остане в излишък през годината, като перспективите цените на петрола да се повишат значително са малки. Ако наистина излишъкът в предлагането продължи през 2017 г., има риск цените отново да се понижат“.

Групата казва, че очаква производството извън ОПЕК да нарасне с темп от 500 хил. барела на ден през следващата година спрямо спада от 900 хил. барела на ден през настоящата. Това означава, че през 2017 г. резервите може да се възстановят до предишните им нива, ако няма сделка на ОПЕК.

„Така 2017 г. може да бъде поредната година на безмилостен растеж на глобалното предлагане, подобен на този през 2016 г.“, казва МАЕ.

Нещо повече, по-бавният глобален икономически растеж и по-скромното търсене на стари горещи точки на потребление, като Индия и Китай, означава, че вероятно цялостното търсене на петрол няма да нарасне следващата година, допълва МАЕ.

„В момента има малко доказателства, които предполагат, че икономическата активност е достатъчно устойчива, за да доведе до по-висок ръст на търсенето на петрол. Всички стимули, които можеха да бъдат предложени в края на 2015 г. и в началото на 2016 г., когато цените на петрол спаднаха под 30 долара за барел, сега са в миналото“, казва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още