IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът записа първи седмичен ръст от над един месец

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че платформите в САЩ са се увеличили миналата седмица с 19 до 471

10:30 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпна в петък и записа първия си седмичен ръст от над един месец на фона на оптимизъм, че страните от ОПЕК може и да постигнат съгласие за понижение на добива в края на месеца, съобщава Investing.com.

В края на миналата седмица на борсата ICE в Лондон фючърсите на Брента с доставка през януари поскъпнаха с 37 цента (0,8%) и затвориха сесията на ниво 46,86 долара за барел. Ден по-рано цената се покачи до 47,62 долара за барел, което беше най-високата стойност от 2 ноември.

За седмицата Брентът поскъпна с 2,11 долара (4,5%), след като през предишните четири седмици отчиташе спадове.

В Ню Йорк американският лек суров петрол WTI с доставка през декември поскъпна в петък с 27 цента (0,59%) до 45,69 долара за барел. В четвъртък цената скочи до 46,58 долара за барел – ниво, невиждано от 1 ноември.

За седмицата WTI поскъпна с 2,28 долара (5%) след три поредни седмични понижения.

В понеделник към 10:15 часа българско време и Брентът, и WTI поскъпват с около 1,80% до съответно 47,69 долара и 47,19 долара за барел.

Investing.com коментира, че ОПЕК се приближава до постигане на първата си сделка от 2008 г. за понижаване на добива. Повечето членки на картела са готови да направят изключение за Иран и да дадат на ислямската република значителна гъвкавост, що се отнася до обема на продукцията. 

В петък имаше среща на петролните министри от ОПЕК в Доха, на която присъстваше и този от Саудитска Арабия Халид ал Фалих. На срещата е имало редица ирански представители, но не е присъствал самият ирански министър на петрола Биджан Зангане. Според източници на Investing.com на Иран е било предложено да приеме таван на добива си от 3,92 млн. барела дневно. По-рано от Техеран заявяваха, че биха приели споразумение при добив между 4 и 4,2 млн. барела дневно.

Припомняме, че в края на септември беше постигнато предварително споразумение за свиване на добива в ОПЕК между 32,5 и 33 млн. барела дневно. Детайлите по договорката обаче предстои да бъдат уточнени на официалната среща на картела в края на ноември във Виена.

Ако действително се стигне до споразумение, то може да бъде подкрепено и от производителки, които не членуват в картела, като Русия например. От Москва обещаха да сътрудничат, но досега няма категорични обещания от страна на Кремъл.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак присъстваше на срещата в петък и заяви, че изглежда ОПЕК се доближава до сделка. По думите му ако се стигне до споразумение, Русия е готова да се присъедини и да ограничи добива за шест месеца или повече.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че платформите за добив на петрол в САЩ миналата седмица са се увеличили с 19 до 471, което е 11-то повишение през последните 12 седмици.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още