IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол сложи край на 4-седмичната печеливша серия

Европейският бенчмарк Брент с доставка април записа второ поредно седмично поевтиняване

12:02 | 20.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтиня миналата седмица заради опасения за нарастващия добив и резерви в САЩ, които подкопават усилията на ОПЕК за балансиране на пазара, съобщи Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 46 цента (0,9%) за седмицата и сложи край на четириседмичната печеливша серия.

Европейският бенчмарк Брент с доставка април изпрати седмицата със спад от 89 цента (около 1,6%), което беше второ поредно седмично поевтиняване.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Huges обяви в петък, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили с шест, което е е пето поредно седмично повишение. Така общият им брой става 597 – най-много от ноември 2015 г. 

Фючърсите върху петрола се търгуват в тесни граници от 50-55 долара за барел през последните два месеца, тъй като трейдърите са разкъсвани между очаквания за възстановяване на шистовия добив в САЩ и надеждите, че свръхпредлагането ще се свие благодарение на сделката на ОПЕК и други големи водещи производителки извън картела. По последни данни добивът на ОПЕК през януари се е понижил с 890 хил. барела на ден до 32,14 млн. барела дневно. Това означава, че спазването е на ниво около 90% от първоначалната договорка.

Към 12:00 часа българско време в понеделник WTI поскъпва с 0,74% до 54,18 долара за барел. Брентът поскъпва с 0,95% до 56,34 долара за барел.

Тази седмица пазарните участници ще следят данните за резервите в сряда и четвъртък. Докладите са изместени с един ден, тъй като понеделник е почивен ден в САЩ.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още