IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пръв път в историята си Украйна ще внася въглища от САЩ

Така страната ще компенсира спрените доставки от окупираните от проруски сепаратисти източни райони

21:45 | 31.07.17 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна е подписала исторически договор, който ще й позволи за първи път да внася въглища от САЩ, за да компенсира спрените доставки от окупираните от проруски сепаратисти източни райони на страната, предаде Франс прес.

Договорът, подписан в средата на юли между американския производител XCoal и украинската електрическа компания ЦентрЕнерго, днес беше представен пред журналисти. Той предвижда в началото на септември първият товарен кораб да достави 85 000 тона въглища. Целта е до края на 2017 г. да бъдат внесени общо 700 000 тона, уточни генералният директор на компанията Олег Коземко.

Някои украински предприятия бяха принудени да внасят въглища от Русия след забраната на Киев в средата на март на всички търговски връзки с източните райони под контрола на проруските сепаратисти.

Коземко отбеляза, че договорът е подписан в приложение на споразуменията, подписани между двамата президенти - Петро Порошенко и Доналд Тръмп.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 38 rate down comment 7
rumeni72
преди 6 години
Тия печелят приза за "***" в политическата и икономическата сфера, защото един бълг. футболен клуб спечели този приз в спортната сфера преди много години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 47 rate down comment 6
kaputov
преди 6 години
Американците ще купуват въглищата от окупираните от проруски сепаратисти източни райони на страната и ще ги продават на Украйна,след като не стана номера с шистовия газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 48 rate down comment 9
Dimat
преди 6 години
Е,поне този ОЧЕВАДЕН факт не показали на мухлясалите прохЪЪЪмеркански "мозъци",за какво беше цялото това "демократизиране",на "независима и просперираща извън руската зависимост" Украйна?Да внасяш въглища от СрАЩ,е все едно Либия да внася пясък от Афганистан!Бая ефтино ще им излезе на *** украйнци!От цялата тази работа,може да се повдигне самочувствието и на такива роби,като нас - има и още по-големи!!!...Ама,дали не са едни и същи - в миналото,по време на Стара Велика България,сме били един народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Полша не може да кихне без разрешение от Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 4
ivanrog
преди 6 години
Все си мислех, че Полша им е по-близко и като един от големите износители в света, може да им ги осигури на по-добра цена, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"Украйна е подписала исторически договор, който ще й позволи за първи път да внася въглища от САЩ."Бравос на Украйна ! Да подписва и с Индонезия и е яко енергийно независима !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още