IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в сряда заради опасенията около Иран*

Златото се възстанови от 4-месечното си дъно, докоснато в предишната сесия

09:46 | 02.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в сряда по време на азиатската сесия заради опасения, че САЩ може да подновят санкциите срещу един от основните износители на петрол - Иран, въпреки че нарастващото щатско производство все пак ограничава ръста, обобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юни повишава цената си с 0,43% до 67,54 долара за барел. Ръстът при сорта Брент е по-малък – с 0,08% до 73,19 долара за барел.

Иран отново върна позициите си на пазара като основен износител на петрол през януари 2016 г., след като международните санкции срещу Техеран бяха отменени в замяна на ограничаването на ядрената програма на страната.

Износът на петрол от Иран е достигнал 2,6 млн. барела на ден през април, съобщиха в петък от министерството на петрола. Това е рекордно високо ниво от отмяната на санкциите насам, като Китай и Индия купуват повече от половината от иранския петрол.

САЩ обаче изразяват съмнения относно искреността на Иран при прилагането на ограниченията и президентът Доналд Тръмп заплаши да наложи нови санкции. Тръмп ще реши до 12 май дали да възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран, което ако се случи, ще доведе до намаляване на износа на петрола.

„До 12 май геополитическото развитие около ядрената сделка ще продължи да бъде движещата сила на пазара“, смята Стефан Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в брокерската компания OANDA. Според него обаче въпреки възходящото движение на цените те все пак са ограничени от високите доставки на петрол от страна на САЩ.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 3,4 млн. барела до 432 млн. за седмицата, приключваща на 27 април. До голяма степен нарастващите запаси са резултат от увеличеното с една четвърт производство през последните две години до 10,6 млн. барела на ден, което прави САЩ втория по големина производител на суров петрол след Русия, която в момента произвежда 11 млн. барела на ден.

На стоковите пазари и златото успя да поскъпне с 0,15% до 1308,70 долара за тройунция, след като в предишната сесия изгуби 1% от стойността заради силния долар, и така ценният метал докосна 4-месечно дъно. Среброто и медтта също отчитат повишение в цените си съответно с 1,17% и 1,28%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с минималните 0,01% до 92,45 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,04% до 109,83 йени. Австралийският долар пък поскъпва спрямо американския с 0,24% до 0,7508 долара.

* Информацията е актуална към 9:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още