IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният газ ще изтласка още повече въглищата от Европа

Доставките и мекото време понижиха цените, което допълнително ще бетонира отдръпването на Стария континент от твърдото гориво

09:15 | 02.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ниските цени на природния газ тази година по всяка вероятност ще бетонират раздялата на Европа с въглищата като източник на енергия.

Необичайно мекото време намали търсенето за гориво на фона на наводняване на най-големия газов пазар в света с нови доставки. В същото време ефект оказаха и увеличените разходи за въглеродни емисии, които тласнаха икономиката в региона към „синьото гориво“, посочва Bloomberg в свой материал.

„Политиците в Европа са доволни от толкова ниските цени на природния газ“, посочва Еут Ейкеленбом, старши консултант на Kyos Energy Consulting. „Това прави отказа от въглища по-лесен от очакваното“, допълва той.

Понижаващите се цени на газа са световен феномен. Обекти за втечнен природен газ добиват рекордни количества, намалявайки разходите за горивото навсякъде. Това, на свой ред, помага за понижаване на цените на електричеството в Европа и облекчава част от политическото напрежение в енергийния сектор.

Цената на бенчмарка в Амстердам достигна петмесечно дъно заради глобалното пресищане. Пазарните очаквания за идното лято също се намират на най-ниското си ниво от 2007 г. Особено видимо е, че отслабването стана факт през зимата, когато търсенето по традиция е в разгара си.

Вместо това холандските фючърси с доставка през следващия месец се очаква да поевтинеят с над 10% до 9,4 евро за мегаватчас до юни преди да завършат годината при цена от 14 евро, показват осреднените прогнози на десетима анализатори за Bloomberg. Това е в унисон със средните стойности за 2019 г., но много под миналогодишния връх от 23 евро.

„От април ще станем свидетели на риска от истински спад на цените“, посочва Мъри Дъглас, директор на изследователското звено за европейски газ на Wood Mackenzie Ltd. „Преминаването от въглища към газ ще играе дори още по-важна роля в ребалансирането на пазара“, допълва той.

Вече са налице някои доказателства, че мощности в Европа преминават от въглища към „синьо гориво“. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер вече заяви миналата седмица, че електроцентралите на газ, които в момента не са на печалба, ще увеличат важността си, докато страната постепенно се отказва от въглищата и ядрената енергия. На този фон търсенето на електричество се очаква да нарасне заради плановете на правителството за електрифициране на всичко от транспорта до сградното отопление.

„Ще трябва да направим нещо с целия този излишен газ“, посочва Елхин Мамадов, анализатор на Bloomberg Intelligence. Според него очакванията са за допълнително поевтиняване на цените и още по-мащабно преминаване от въглища към газ.

В същото време до момента пресищането на пазара не показва признаци за облекчение. Доставките остават стабилни, като се очаква през тази година в експлоатация да влезе и втората тръба на „Северен поток“, която ще свързва директно Русия с Европа. В същото време доставките на втечнен природен газ се очаква да нараснат с количествата от нови обекти в САЩ, Катар и Австралия.

Излишъкът на запасите се изостря и от времето. Тази зима се очаква да бъде една от най-топлите за последните 30 години в Европа.

„Ще бъде болезнено“, посочва Карлос Торес Диас, ръководител на звеното за пазарни проучвания на норвежката компания Rystad Energy. В края на отоплителния сезон през март „ще приключим отново с високи нива на запаси“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 4 години
значи разбрах :у нас - 610 / 2,18 = 280 л за 1 МРЗв самая магучая - 334 / 1,25= 267 л за 1 МРЗи те така те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Цена на бензинеца: Туканка - средно 2,18 лвНовосибирск - 1,25 лвСамо 74% по скъп тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Човек трябва да е луд да му вярва на линковете. То в нета има достатъчно информация и за пенсиите и за детските в Русия, ама вие там не гледате, защото не ви изнася.За цените: те и в Русия хипермаркетите публикуват цени и промоции в интернет. Лесно може да се види колко струват прасето или ябълките в Самара или Новосибирск например.... Или домовете в Хабаровск. Цената на токът пък: в Евростат. МРЗ не съм спорил колко е, само казах, че той дава едни цифри, а в линкнатия от него сайт са други. Останалото са болните ви русофобстки фантазии... вкл. тази, че Газпром храни цяла Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Бе тя нашата си природа ни е дала и най-богатите находища на уран в Европа, ама ... г ъз глава затрива... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
В цяла Европа газта наполовина спрямо България. При тая цена у нас, всеки ще се натиска да продава, щото не е луд тоя дето яде баницата. А кюмюрът от Мариците е 7 евро на тон. Ама да правим кеф на "големите" братя, а ние да си затрием Мините, а после като се вдигне цената на газта, няма да можем никога да си вдигнем гащите! Не че и сега не са свалени от безумни ВЕИ и СО2 данък. И мятат дъвки и народът се дърли по линия Газпром-САЩпром, дето ни въртят на карманела, оти сме адски умни, да не ценим и да не ползваме, това що ни е дала нашата си природа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Оле, колко заблудени хора- имало. Счита, че някой може да лъже за минималната заплата. Ами тя се определя с подписа на Путин и е всеизвестна, за разлика от средната заплата. В Русия минималната заплата от 1.1.2020 е 12,130 рубли, което са 334 лева - два пъти по-ниска от нашата и може да го видиш на стотици официални руски сайтове. И там цени с 30-40% надолу от нашите няма. Тук е описано много добре по категории какви са им цените.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EURНе случайно по Черноморието ни вече има повече украински туристи отколкото руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ти си верно много зле!Човекът ти даде линк със сравнение на цените в България и Русия заедно със заплатите и покупателната способност. Ти бръщолевиш празни приказки. Барем със заплатите не се излагай, твърде лесно се проверяват. "За това как "гладуват" руснаците - благодарение на санкциите, те станаха нетен износител на храни !!!" Аз пък ще ти цитирам мнение на руски експерт, взето от проруски сайт: The general manager of the Insitute for Agricultural Market Studies (IKAR), Dmitry Rilko says he expects a record for Russian exports this year, but that imports will also increase.It is necessary to understand that in the global market the largest exporters are also large importers, Rylko noted. The expert says that in 2017 more food exports amounted to more than $20 billion. IKAR expects them to continue to grow in 2018, but imports are also growing and will most likely top $30.5 billion, according to Rilko.The imbalance is that Russia exported 65 million tons, and imported 21 million tons, which means that the country exports cheaper raw materials and imports products with high added value, the head of IKAR emphasized.Ама си го пусни на гугъл преводача, защото едва ли знаеш чужди езици.Какво "ЩЕ" стане, никой не знае. Особено пък празноглаво *** като тебе." Китай, а и към Япония - там такива екопростoтии не минават. " В Китай изобщо не минават, затова от няколко години е абсолютно забранено на местните власти да ползват превозни средства с ДВГ за градски транспорт. Затова пазарът на електроавтобуси в Китай е огромен. А за Япония си толкова далече от истината че си просто една абсурдна карикатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Айде и другият *** да се обади.Първо - с отказът от въглища, природният газ ще стане незаобиколим източник на енергия. Никакви данъци няма да променят това, защото без енергия не става. Отделно - не си наясно, че основният потребител на природният газ от Газпром е самата Русия. Отделно - все повече газ ще се пренасочва към Китай, а и към Япония - там такива екопростoтии не минават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Фонов - ти много надеждна информация даваш - от вероятно украински сайт.... а ми се смееш, че аз цитирам Блиц? ДОРИ в тоя сайт посочват по-висока руска МРЗ, отколкото ти твърдиш. Отделно - имаш ли представа какви са цените в Русия? Само в Москва са колкото у нас (говоря за хранителни стоки), в другите големи градове са 30-40% надолу.... Токът, Фонов струва 4 рублички - т.е. 7 американски цента. Горивата сещаш се колко са по "тънки" от нашите като цени, включително за отопление... така че много странно - за какво точно руснакът плаща с 11% повече от нас за поддръжката на 85 м дом? Как го изчисли това? Действително - имаш ли понятие какво е покупателна способност? Попрочети и какви са детските надбавки... за всяко дете, без тия от най-богатите семейства. Пенсиите са колкото нашите, само в най-мизерните кавказки републики. За това как "гладуват" руснаците - благодарение на санкциите, те станаха нетен износител на храни !!!А истински картинки от супермаркетите можеш да намериш много в Интернет... не такива, на които явно разчистват след празничната лудница - нали виждаш - останки от коледна украса по снимките. Накрая да кажа, че хич не ти завиждам. Да измисляш опашати лъжи и глyпости, за да изкараш няколко цента и да търпиш всички да ти се смеят, сигурно не е лесно :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Дядо Ади, от пролетта на тази година ще има евтини полети до С. Петербург, без досадно изкарване на виза. Разходи се в супермаркетите, прави снимки, кое, как, защо. Това, че някакви супермаркети затворили е несериозно, все едно да кажа, че българите няма какво да ядат защо Пикадили хлопнаха кепенците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още