IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният газ ще изтласка още повече въглищата от Европа

Доставките и мекото време понижиха цените, което допълнително ще бетонира отдръпването на Стария континент от твърдото гориво

09:15 | 02.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ниските цени на природния газ тази година по всяка вероятност ще бетонират раздялата на Европа с въглищата като източник на енергия.

Необичайно мекото време намали търсенето за гориво на фона на наводняване на най-големия газов пазар в света с нови доставки. В същото време ефект оказаха и увеличените разходи за въглеродни емисии, които тласнаха икономиката в региона към „синьото гориво“, посочва Bloomberg в свой материал.

„Политиците в Европа са доволни от толкова ниските цени на природния газ“, посочва Еут Ейкеленбом, старши консултант на Kyos Energy Consulting. „Това прави отказа от въглища по-лесен от очакваното“, допълва той.

Понижаващите се цени на газа са световен феномен. Обекти за втечнен природен газ добиват рекордни количества, намалявайки разходите за горивото навсякъде. Това, на свой ред, помага за понижаване на цените на електричеството в Европа и облекчава част от политическото напрежение в енергийния сектор.

Цената на бенчмарка в Амстердам достигна петмесечно дъно заради глобалното пресищане. Пазарните очаквания за идното лято също се намират на най-ниското си ниво от 2007 г. Особено видимо е, че отслабването стана факт през зимата, когато търсенето по традиция е в разгара си.

Вместо това холандските фючърси с доставка през следващия месец се очаква да поевтинеят с над 10% до 9,4 евро за мегаватчас до юни преди да завършат годината при цена от 14 евро, показват осреднените прогнози на десетима анализатори за Bloomberg. Това е в унисон със средните стойности за 2019 г., но много под миналогодишния връх от 23 евро.

„От април ще станем свидетели на риска от истински спад на цените“, посочва Мъри Дъглас, директор на изследователското звено за европейски газ на Wood Mackenzie Ltd. „Преминаването от въглища към газ ще играе дори още по-важна роля в ребалансирането на пазара“, допълва той.

Вече са налице някои доказателства, че мощности в Европа преминават от въглища към „синьо гориво“. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер вече заяви миналата седмица, че електроцентралите на газ, които в момента не са на печалба, ще увеличат важността си, докато страната постепенно се отказва от въглищата и ядрената енергия. На този фон търсенето на електричество се очаква да нарасне заради плановете на правителството за електрифициране на всичко от транспорта до сградното отопление.

„Ще трябва да направим нещо с целия този излишен газ“, посочва Елхин Мамадов, анализатор на Bloomberg Intelligence. Според него очакванията са за допълнително поевтиняване на цените и още по-мащабно преминаване от въглища към газ.

В същото време до момента пресищането на пазара не показва признаци за облекчение. Доставките остават стабилни, като се очаква през тази година в експлоатация да влезе и втората тръба на „Северен поток“, която ще свързва директно Русия с Европа. В същото време доставките на втечнен природен газ се очаква да нараснат с количествата от нови обекти в САЩ, Катар и Австралия.

Излишъкът на запасите се изостря и от времето. Тази зима се очаква да бъде една от най-топлите за последните 30 години в Европа.

„Ще бъде болезнено“, посочва Карлос Торес Диас, ръководител на звеното за пазарни проучвания на норвежката компания Rystad Energy. В края на отоплителния сезон през март „ще приключим отново с високи нива на запаси“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 11 rate down comment 6
fon
преди 4 години
В Русия магазините започват да напомнят 1989-та когато СССР се пръсна на части.https://censoru.net/2020/01/28/jeto-konec-v-rossii-zakryvajutsja-gipermarkety.htmlИначе могат да си печатат рубли колкото си искат, после могат да си ги ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
А за арменския - къде го вадят, къде го дават, че да си купя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
"Тази година с американския и арменския газ ще постигнем още повече."Американският?!Нито е по-качествен нито е по-евтин.Поредното зомби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Фюрер, а знаеш ли какво означава покупателна способност?А да, вашите понятия мога да ги характеризирам с ? и отговор:- Кой подпали войната в Либия, която не стихва толкова години?- Нобеловият лауреат за мир Барак Обама.И не ги мисли руснаците, скоро ще сложат ръка на Центраната си банка, ще махнат валутният борд и за да пуснат рубли на пазара, няма да изнасят суровини срещу западни нарисувани хартийки.Въпроса е ти след време в немското или българско гето що ще чиниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
fon
преди 4 години
И хубавото е, че при по високите си доходи не разрешихме през 2019-та с цели 3 милиарда лева!https://***.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8Тази година с американския и арменския газ ще постигнем още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 6
fon
преди 4 години
В Русия минималната заплата от 1.1.2020 е 12,130 рубли, което са 348 лева, а у нас е 610 лева. Та да попитам кой в Европейска България би се хванал вече на работа за 348 лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
fon
преди 4 години
Исках да кажа, че данните са от стотици хиляди, а не от стотици хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
fon
преди 4 години
Ха-ха. Блитц? Където руското посолство още може да си позволи да пробута лъжа без източник за 1000 рубли на тия дето следят медии като ТВ Алфа, Дума и подобни.Моят източник се базира на проверени данни от стотици хора от целия свят. И забележи, че с по-мижавата си заплата колхозника плаща с 11% повече пари за поддръжката на 85м2 апартамент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
https://wopos.ru/wp-content/uploads/2018/08/Bez-imeni-1-vosstanovleno-184.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Импе, като се замислиш, говориш със Зелка и Хитлер.Едното е зеленчук, другото е самоубиец с кървави заслуги пред 2-3 континента.Кой от двамата ще вдене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още