IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите заради коронавируса отново оцветиха в червено петрола*

Новият доклад на МАЕ потвърди опасенията от забавяне на търсенето през втората половина поради делта вълната

10:46 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижава, свивайки и умерения седмичен ръст за цената на „черното злато“, тъй като бързо разпространяващият се делта вариант на коронавируса продължава да замъглява перспективите за търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,74% до 68,56 долара за барел, докато международният бенчмарк Брент понижава цената си с 0,62% до 70,87 долара за барел.*

петрол петрол

Последната вълна от Covid-19 доведе до по-строги ограничения на движението по целия свят, въпреки че оценките за неговото въздействие остават смесени. Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозите си за търсене до края на годината, докато Goldman Sachs Group Inc. прогнозира само временно влияние върху потреблението.

Делта вариантът прекъсна ралито на петрола след бързото възстановяване от пандемията в големи икономики като САЩ, което помогна за повишаване на цените с над 50% през първата половина на годината. Най-голямото безпокойство е бързото му разпространение в Китай, където властите предприемат агресивен подход за овладяване на огнището, въпреки че отчитат едни от най-високите нива на ваксинация в света.

„Пазарът на петрол вероятно ще продължи изнервено да наблюдава ситуацията, особено за влошаване на картината в Китай и САЩ“, казва Вандана Хари, основател на енергийния консултант Vanda Insights. „Вчерашният доклад на МАЕ потвърди опасенията от забавяне на търсенето през втората половина поради делта вълната“, добави той.

Базираната в Париж агенция рязко промени очакванията си, като само преди един месец призоваваше ОПЕК+ да отвърти кранчетата или да рискува вредно покачване на цените. Анализът противоречи и на призива от сряда на САЩ, най-влиятелния член на МАЕ, Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да повишат добива по-бързо.

ОПЕК+, обединяваща 23 страни начело със Саудитска Арабия и Русия, се договори миналия месец за пътна карта за възстановяване на останалата част от доставките на петрол, които бяха намалени по време на пандемията. Допълнителните барели обаче се насочват към пазара в неблагоприятен момент.

Глобалното търсене на петрол „промени рязко курса си“ миналия месец, като намаля леко след ръста с 3,8 млн. барела дневно през юни, коментира МАЕ. Агенцията понижи прогнозите си за потреблението през второто полугодие с 550 хил. барела дневно.

Въпреки това МАЕ прогнозира, че потреблението на гориво в света ще продължи да расте в момент, когато възстановяването на световната икономика набира скорост, и ще достигне 98,9 млн. барела дневно през последните три месеца на тази година.

*Информацията е актуална към 09:45 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още