IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ понижи прогнозите за търсенето на петрол, очаква излишък през 2022 г.

Цените на "черното злато" се понижиха с 6% този месец, тъй като ръстът на случаите на коронавирус връща блокадите в Китай и други ключови пазари в Азия

18:17 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за енергия (МАЕ) понижи рязко прогнозите си за глобалното търсене на петрол до края на тази година, тъй като новият ръст на случаите на коронавирус нанася удар на големи потребители. Агенцията прогнозира нов излишък през 2022 г., предава Bloomberg.

Това е значителна промяна на очакванията на базираната в Париж агенция, която само преди един месец призоваваше ОПЕК+ да отвърти кранчетата или рискува вредно покачване на цените. Петролният картел отговори на призивите за повишаване на предлагането, което ще се случи точно в момент, в който потреблението намалява.

Анализът противоречи и на призива от сряда на САЩ, най-влиятелния член на МАЕ, Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да повишат добива по-бързо.

„Непосредственото повишаване на добива от ОПЕК+ противоречи на по-бавния ръст на търсенето и по-високото производство извън алианса, което подсилва твърденията за криза на предлагането в краткосрочен план или супер цикъл“, отбелязва МАЕ в месечния си доклад.

Цените на петрола се понижиха с 6% този месец, тъй като силно заразният делта вариант на коронавируса води до възобновяване на блокадите в Китай и други ключови страни потребителки в Азия, където ваксинирането на населението върви с бавни темпове. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент доближават 71 долара за барел, след като достигнаха двегодишен връх от близо 78 долара в началото на юли.

„Ралито през последно време губи пара заради притесненията, че ръстът на случаите на COVID-19 от делта варианта може да извади от релси възстановяването в момент, когато още барели излизат на пазара“, пише МАЕ.

ОПЕК+, обединяваща 23 страни начело със Саудитска Арабия и Русия, се договори миналия месец за пътна карта за възстановяване на останалата част от доставките на петрол, които бяха намалени по време на пандемията. Допълнителните барели обаче се насочват към пазара в неблагоприятен момент.

Глобалното търсене на петрол „промени рязко курса си“ миналия месец, като намаля леко след ръста с 3,8 млн. барела дневно през юни, коментира МАЕ. Агенцията понижи прогнозите си за потреблението през второто полугодие с 550 хил. барела дневно.

Въпреки това МАЕ прогнозира, че потреблението на гориво в света ще продължи да расте в момент, когато възстановяването на световната икономика набира скорост, и ще достигне 98,9 млн. барела дневно през последните три месеца на тази година.

Постигнатото възстановяване до момента вече има нежелани странични последици.

В момент, когато американските автомобилисти трябва да се справят с цена на бензина от 3 долара за галон (близо 3,8 литра) и със страховете от инфлация, администрацията на президента Джо Байдън настоява ОПЕК+ да ускори повишаването на предлагането. „В много важен момент за глобалното възстановяване плановете на ОПЕК просто не са достатъчни“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в комюнике в сряда.

ОПЕК изглежда отстъпва леко пред искането на САЩ в собствения си месечен доклад, публикуван също в четвъртък, в който посочва, че „несигурните перспективи“ все пак изискват „решителни усилия“ от страните членки и съюзниците.

МАЕ и ОПЕК повишиха значително прогнозите си за предлагането извън картела през 2022 г. в момент, когато САЩ и други страни производителки се възстановяват от срива на инвестициите заради пандемията. И двете институции повишиха прогнозите си за добива извън ОПЕК с 1,1 млн. барела дневно за догодина.

В резултат на това ОПЕК вече произвежда обема суров петрол, който е необходим през 2022 г., сочи докладът на МАЕ. С добив от 27,6 млн. барела дневно през юли плановете за възстановяване на още производство вероятно ще наклонят пазара отново към свръхпредлагането.

„Мащабът може да се върне към свръхпредлагане през 2022 г., ако ОПЕК+ продължава да отменя съкращенията си, а производителите, които не участват в сделката, повишат добива в отговор на по-високите цени“, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още