IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в Либия ще падне с още 200 хил. барела на ден за седмица

Затваря се за ремонт главния тръбопровод, свързващ източните находища „Самах“ и „Духра“ с най-големия експортен терминал в страната

18:01 | 02.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Либия очаква производството на петрол да спадне с още 200 хил. барела на ден през следващата седмица, тъй като работниците се опитват да поправят повреден тръбопровод.

Последното прекъсване идва по-малко от две седмици, след като милициите затвориха най-голямото находище на членката на ОПЕК – „Шарара“, което доведе до спад на добива с около 350 хил. барела на ден, предава Bloomberg.

Така производството на петрол на Либия ще бъде намалено до около 700 хил. барела на ден, най-ниското ниво от повече от година.

Всеки продължителен спад на добивите в Либия, която има най-големите петролни резерви в Африка, може да противодейства на усилията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори за увеличаване на износа.

Представители на ОПЕК+ ще се срещнат във вторник, 4 януари, като вероятно ще продължат с още месец действащото увеличение от 400 хил. барела петрол на ден, според проучване на Bloomberg. Организацията възстановява доставките, спрени по време на пандемията през 2020 г. заради блокадите и спада на търсенето.

Държавната либийска национална петролна корпорация заяви, че главният тръбопровод, свързващ източните находища „Самах“ и „Духра“ с най-големия експортен терминал в страната, ще бъде затворен заради ремонт. Тръбата ще заработи след около седмица.

Либия изпомпваше средно 1,2 млн. барела дневно през 2021 г. Държавната компания предупреждава, че ѝ липсват средствата, необходими за поддържане на това ниво на производство, както и за достигането на целта от 2 млн. барела на ден в рамките на шест години.

Правителството се опитва да привлече инвестиции от чуждестранни енергийни компании, включително френската TotalEnergies SE и италианската Eni SpA.

Нефтените съоръжения вече не могат да се управляват правилно поради „големия брой течове“ и „последиците от незаконното затваряне през последните години“, посочва в изявление държавната либийска петролна компания. Тя обвинява законодателите, че не са подписали бюджет за компанията през последните две години.

Борбата между съперничещи си фракции в страната, която е във война и хаос през по-голямата част от последното десетилетие, възпрепятства усилията за увеличаване на производството на петрол. Миналия месец Либия отложи президентските избори, които трябваше да сложат край на политическото разделение и да стабилизират енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още