IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са горещите точки за добив на петрол в Африка?

Континентът е на пето място по добив на черно злато в света

11:20 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Много индустриални сектори преминават от изкопаеми горива към по-устойчиви алтернативи. Светът обаче все още до голяма степен разчита на суровия петрол за производството на различни видове горива, пластмаси и восък.

Само през 2020 г. страните по света са произвели 4,165 млн. метрични тона петрол. В Африка са произведени 327,3 млн. метрични тона, което поставя континента на пето място в света след Близкия изток, Северна Америка, Организацията на независимите държави и Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Китай, пише Statista.

Както показва графиката, горещите точки за добив на петрол в Африка се намират главно в страни с брегови линии, като Нигерия заема първо място.

Според данни от годишния доклад на BP Нигерия произвежда повече от една четвърт от петрола на целия континент, или 86,9 млн. метрични тона. Това е в рязък контраст с репутацията на Нигерия за насърчаване на големите технологични центрове, като тези в Лагос. Това показва разделението в страната между по-традиционната, базирана на петрол икономика, и по-прогресивната икономика.

Това разделение обаче не е уникално за африканските страни: държави от Персийския залив като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, чиито икономики все още разчитат основно на производството на изкопаеми горива, също се стремят да преструктурират икономиката си и да я подготвят за бъдещето.

На второ място по производство на петрол, както и по износ, е Ангола със съответно 64,5 млн. метрични тона и 1,3 млн. барела.

Като цяло производството на петрол по света през 2020 г. се понижава със 7,2 процента на годишна база. Спадът е особено тежък в страните от ОПЕК, където е произведен с 12,5 процента по-малко петрол.

Когато става въпрос за най-доходоносните петролни компании, китайските корпорации заемат първите места. Държавната Sinopec генерира около 332,7 млрд. долара приходи през 2021 г., а PetroChina е на второ място с 309 млрд. долара. На трето място е базираната в САЩ Exxon Mobil с годишен приход от 181 млрд. долара през 2020 година.

Африка Африка

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още