IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма бързо решение за енергийните проблеми на Европа

ЕС вероятно ще трябва да се ангажира с дългосрочни договори за покупка на втечнен газ, защото няма да издържи на високите спот цени

17:00 | 02.04.22 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Към началото на тази година европейската политика за ценообразуване на вноса на газ се формулираше съгласно пазар на купувачите, който доминираше след срива на цените през 2008 г. Тези условия вече не важат.

Европа трябва бързо да сключи договори за закупуване на природен газ от международни доставчици извън Русия, ако иска да намали енергийната си зависимост от Москва, пише FT.

Съвместното комюнике между ЕС и САЩ от миналата седмица за насърчаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа е полезно, но не е достатъчно. Насочването или пренасочването на спот пазарни товари от САЩ към Европа е относително лесно. Краткосрочно решение е и по-лесното съгласуване с европейските ангажименти за климата за дългосрочни нетни нулеви въглеродни емисии.

Износът на американски товари с втечнен природен газ от години е по-претеглен към спот пазара, отколкото производството от доставчици като Катар, който, поне в миналото, беше по-настоятелен неговият LNG да бъде договорен за конкретни дестинации.

Освен това през последните месеци се предлага повече втечнен природен газ на спот пазар от нигерийски съоръжения, може би защото местните купувачи в страната изискват по-малко газ.

Сега обаче европейските промишлени и битови потребители на газ може ефективно да бъдат принудени да се заключат с дългосрочни доставки на втечнен природен газ. В момента това изглежда по-евтино от приемането на днешните абсурдно високи спот пазарни цени. След няколко години или месеци дългосрочните договори могат да означават приемане на премиум цена за относителна сигурност.

Следователно компромисите с доставките на газ в Европа изискват не само потенциално скъпи тежести за потребителите и индустриите, но и получаване на политически ангажименти от американските регулатори и законодатели.

Например едва на 18 февруари Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ издаде широки нови политически насоки за проекти за природен газ, включително терминалите за втечнен природен газ и газопроводите, необходими за нов износ за Европа.

Новите насоки включват нов тест за газови проекти, свързан с климата, както и по-голямо уважение към собствениците на земя и групите за екологична справедливост.

На практика в момента има пауза в регулаторните ограничения за износа на газ. Като се има предвид обаче, че партийните и климатичните активисти ще оказват непрекъснат натиск преди междинните избори през 2022 г. и общите избори през 2024 г., това може и да не действа дълго.

Така че, докато подкрепата на администрацията и регулаторите за Европа срещу руското влияние сега е силна, процесите на одобрение на износа на LNG са дълги. Европа няма цяла вечност да осребрява политическия си капитал.

Спонсорите на подобни проекти и техните финансисти също са наясно, че капацитетът за внос на втечнен природен газ в Европа е почти изчерпан. Сега Германия и Франция предлагат да сключат договори за плаващи инсталации за регазификация, които да бъдат акостирани в близост до съществуващи газопроводи. Испания има необвързан капацитет за внос, но ограничена свързаност с Франция и останалата част от Европа.

В момента се водят дискусии между Франция и Испания за съживяване на проекта за газопровод MidCat за свързване на газовите системи на страните, който беше изоставен през 2019 г. Рестартиране му обаче ще бъде изправено пред икономически, екологични и обществени възражения.

Новото предприятие за втечнен природен газ Venture Global Calcasieu Pass започна да се доставя в Европа на 1 март. Проектът Calcasieu Pass използва модулен дизайн на инсталация за втечняване на LNG от завода на Baker Hughes в Авенца, Италия, и може постепенно да се разшири през следващите месеци и години.

Venture Global търси одобрение за проект Calcasieu 2 до следващия февруари и вече има капацитет на тръбопровода за захранване на своя газ.

Още модули са сключени от Venture Global за друго съоръжение, Plaquemines LNG, близо до Ню Орлиънс. Те ще започнат постепенно в рамките на 30 месеца от април 2025 г. Съоръжението за износ на втечнен природен газ Sabine Pass на Cheniere Energy, също в Луизиана, в момента се разширява.

Операторите на заводи за втечняване на втечнен природен газ харесват тарифите, които сега са налични на спот енергиен пазар. Европа обаче не може да запази конкурентната си позиция, докато плаща тези високи спот цени. Континентът може да си подсигури капацитета за втечнен газ с дългосрочни договори, дори ако това противоречи на десетилетна политическа цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
За да напишеш това, би следвало да си ме виждал наживо. Може ли да ми припомниш, руско прок99си, кога точно се е случило това;0 Не се занимавай с личният ми живот - семейна жена съм, но явно всички руски тро00лове упорито тикате всеки коментар към личността на неудобният ви опонент с цел неговата дискредитация и с цел да ''докажете'' как той е коментатор с някакви големи проблеми и затова не може да се вярва на нищо, което публикува, независимо дали е мъж или жена.Целта на това ''упражнение'' е ясна- да се заглуши- т.е. да се ''внесе шум'' за съдържанието на коментарите му, за да не се публикуват мнения, които са в противоречие с руската пропаганда и руската асиметрична война, наричава в руската доктрина герасимов ''информационна война''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...Сигурно ще паднеш от компа, ако ме видиш и с един поглед установиш, че съм хубава хетеро биологична жена;0" ... със сигурност ше падне ...тебе и на пет ракии трудно ше се навие да те ... някой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Действията на ЕС бюрократи все по-ясно показва нейната мозъчна смърт и нежиснеспособност. Чрез фашизоидната истерията с корона грипа до преди месец и с русофобска такава сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Радвам се, че има хубава жена във форума, че то аман от тия вкаменелости от петата колона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Бързо,бавно, това няма значение, важното е да се работи в това направление.Европа загуби твърде много време, за което основен виновник са германците.Но по-добре късно, отколкото никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Хахаха;0 Сигурно ще паднеш от компа, ако ме видиш и с един поглед установиш, че съм хубава хетеро биологична жена;0 Така е то с руските прокс99ита- когато се сблъскате с хетеро жена с поне малко интелект, и хайде- не, това не може да е жена, това е глбт, жените не са такива, те са еди какви си...Явно моите коментари попадат право в целта и разбиват на пух и прах цялата ви проруска пропаганда, както и опорните руски точки, на която тя се гради;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Не бе, това е Веско. На отчет е в граничното отделение на 4-ти километър. Не е агресивен и е на домашно лечение. Раздвоение на личността по полов признак. Родителите му (некой от тях е юрист) не го пускат да излиза и затова денонощно тори (упс, твори) тука. Любимец на Бойчо, емблема на сайта. Веднъж месечно го прибират за 2-3 дена за консултации и тогава изчезва от тук заедно с др. Ватников ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
retro_69
преди 2 години
Черкезов,ти ли си?!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бързо-бавно, няма значение. А енергийните проблеми са много по-добре от бомбени проблеми или ракетни проблеми. Въпросът е дребния кремълски ypoд да бъде елиминиран, защото иначе следващата война ще е при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Литва стана първата държава в ЕС, която като реакция на войната в Украйна се отказа напълно от вноса на руски газ. Новината бе съобщена от министъра на енергетиката Дайниус Крейвис. "Това е резултат от нашата дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения", заяви той. И дори обяви нещо като ден на независимостта....ТОВА е ползата- ЕНЕРГИЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ на една ЕС държава от руския природен газ. Не защото руският природен газ е нещо лошо, а защото русия го използва като оръжие за изнудване и оръжие, насочено срещу всяка държава, която не й позволява да употребява ''правото на силата'' в международните отношения в Европа. Много е просто, но не е за прости хора и прости рус99наци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още