IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аргументите за общи европейски енергийни доставки са неустоими

ЕС трябва да премахне риска за националната си сигурност, като разчита на руска енергия

12:11 | 02.04.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Като ехо от 70-те години на миналия век светът е в разгара на геополитически предизвикан ценови шок при енергията. Това десетилетие с право се помни като болезнено време за западните икономики. Но високите цени на петрола донесоха и неочаквани ползи. Краят на евтината енергия и очевидната нужда от дългосрочна енергийна сигурност подтикнаха успешния стремеж към енергийна ефективност, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

След нападението на Владимир Путин срещу Украйна необходимостта ЕС да премахне риска за националната си сигурност от разчитането на руска енергия е нова възможност да се извлече полза от нуждата.

Лидерите на ЕС вече поискаха от Европейската комисия да изложи планове за отбиване на блока от руската енергийна зависимост. Германия казва, че до голяма степен ще сложи край на зависимостта си от Русия за петрол и въглища тази година, а за природен газ - до 2024 г.

Европа може също да превърне енергийната си политика в активен инструмент за външно влияние. ЕС – най-накрая – изследва способността си да представлява картел на купувачи. Някои държави членки се противопоставяха на призивите за съвместни доставки на природен газ в ЕС. Агресията на Путин обаче разсея съмненията им: наскоро Европейският съвет обеща да работи върху обща платформа за покупки.

Това е важен ход. Помислете за глобалните ефекти, ако страните от ЕС колективно набавят и управляват газа, необходим за цялостното попълване на газовите хранилища на блока всяка година. Това би означавало годишно закупуване на до 100 милиарда кубически метра газ, около една десета от световната годишна търговия. Ако това количество се закупува като втечнен природен газ, това щеше да представлява една пета от пазара на LNG. Ако е концентриран до голяма степен през лятото, временният пазарен дял би бил още по-висок. Алтернативно, ако агенция за съвместни покупки купува със същия темп през зимата това, което е необходимо за попълване на хранилищата през лятото, пазарният дял може да остане по-висок през цялата година.

Това няма да достигне напълно нивата на ОПЕК – картелите на производителите на петрол представляват повече от половината от световния износ на суров петрол. Но картел на европейски купувачи на природен газ все още може да притежава значителна пазарна сила.

Най-очевидната полза е финансовата. Силата на колективните доставки със сигурност с времето ще позволи на Европа по-ниски цени. Това също така би променило стимулите, насочващи енергийния избор далеч отвъд европейските брегове. В краткосрочен план съвместното закупуване на ЕС на затегнатия пазар на втечнен природен газ би повишило цените за други страни, особено азиатските икономики. В комбинация с европейските въглеродни мита, това би увеличило търсенето на енергия с нулев въглерод.

В дългосрочен план съвместните доставки биха улеснили държавите от ЕС да обявят предварителни планове за намаляване на потреблението на газ - което, поради влиянието на Съюза на глобалния пазар, би поставило под съмнение основанията за инвестиране в дългосрочно развитие на газовата индустрия другаде. Общият ефект би бил тласък на стимулите за глобални инвестиции във възобновяема енергия днес.

На следващо място е геополитическата полза. Ако стратегическата автономия означава нещо, то със сигурност преследването на европейски ценности и интереси не трябва да бъде ограничавано от хватката на Русия или други сили върху енергийните доставки на страните от ЕС. Москва е прекъсвала доставките на газ по геостратегически причини и преди. А нежеланието на Газпром да напълни германските си резервоари преди миналата зима влоши стратегическата позиция на ЕС, когато Путин започна войната си.

Това не е нов момент. През последното десетилетие имаше интерес към енергиен съюз на ЕС, включително общи покупки от Русия. Германската подкрепа за руските енергийни интереси обаче застана на пътя. Но също така и трагедията на антиевропейския завой на полското правителство след 2015 г. То не успя да си сътрудничи с ЕС по подобен дневен ред поради вътрешни различия с Доналд Туск, бившият полски премиер, който в последвалото си назначение като председател на Европейския съвет можеше да обедини коалиция от държави зад този жизненоважен полски интерес.

Но по-добре късно, отколкото никога. Условията са благоприятни за Европа, за да навакса изгубеното време. Германия бе извадена от самодоволството си. ЕС има известен опит с общото закупуване на колективна стока: покупките му на ваксини срещу ковид по време на пандемията бяха по-успешни, отколкото получават кредит, а иновативните ваксини са много по-сложен пазар за навлизане от природния газ.

ЕС не е готов за една нощ да се превърне в картел за изкупуване на газ в голям мащаб. Той ще трябва да натрупа опит и да увеличи капацитета си за регазификация и вътрешни тръбопроводи. Но това се случва. А създаването на обща платформа за закупуване ще ускори процеса.

Шоковете от 70-те години на миналия век дойдоха от младия ОПЕК, който демонстрираше мускулите си. Шоковете от 2020-те трябва да доведат до европейски анти-ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спакойна, капейки, Белия свят се обедини, а вие потъвате при Брежнев и компания. Фалит и роби на Китай, това ви чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
За умствено по-напредналите, с остри като бръснач тимберици - най-големият вносител на руски природен газ е Холандия, по модерно му Нидер ландия. Тя купува малко под 50% от всичкото руски газ, естественНо по дългосрочни договори. Около 1/3 от нея ПРЕПРОДАВА, естественНо на борсата или както падне. И от това печели на гърба на крайните клиенти. Ако Рашата спре газията за недружесгвените страни, една от държавите, която ще бъде доста ударена финансово е Холандия. Защото с това препродаване тя фактически си осигурява природен газ почти без пари. Същото се отнася и за Австрия. Та търговците - прекупвачи едва ли ще искат бадева да загубят газовия кокал и ще плащат каквото им поискат като попове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 2 години
тоест ти си природно глуппав? все ме едно кква е причината... но определено всеки коментарнти е про путин! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
Майтапа настрана, но професионалното платено тролололче ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ действително е АКТИВИРАНО именно за да коментира активно около войната в Украйна... НУЛА АКТИВНОСТ преди това. Спорна работа ти желая, но си твърде лесно разкриваем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
Oбичам България
преди 2 години
Toзи *** още няма 1 месец направен :-) типичен платен бот, който влиза да пръска опорки ... най-доброто, което може да направиш е да го игнорираш - отделно дори той не вярва на нещата, които пише - това му е работата, така че и споровете са безмислени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
В новия глобален сблъсък сме от страната на оградата, където има дънки и банани, но това няма да ни спаси от икономически и социални кризи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 2 години
безтопков, пак ли разсъждаваш по чужди за мозъка ти теми... не разбра ли, няма да ти платят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 2 години
Имам чувството, че ще бъде МЕГА ЕКОЛОГИЧНО да се вкарват стотици милиарди тонове суровини от САЩ и Австралия. Може да се направят танкери с платна и слънчеви батерии, ехаа ще бъде романтично. ..."ЕС има известен опит с общото закупуване на колективна стока: покупките му на ваксини срещу ковид" Абе нали Ърцула заръча допълнителни два милиарда дозички от експерименталните отрови, с тях какво става? Направо от фабриката към канала ще е трансфера май? Поне парите са изхарчени разумно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Както обичаше да казва оня - дето крадеше булки: "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто: да го направиш." И пето - бих казал аз - на каква цена !!! Защото - за да стане това - трябва към ЕС да се пренасочи газчица от САЩ и Австралия. А за да се пренасочи тя от - ЕС трябва да се надцаква ценово с Азия. Това означава примерно Германия - вместо да плаща на Русия 0.3$ на метър газ, да плаща на Австралия 1.8-2.4$ за метър газ - тоест 6-8 пъти повече. "Страхотна новина" за немската индустрия, която поради например високи разходи за заплати и осигуряване, поддържаше някаква конкурентноспособност само благодарение на евтините руски енергоносители. И пак - дори при тази ситуация - тя - в тежко положение. На въглища ли ще минат - а какво стана със зеленашеските работи и "климатическата катастрофа"? Разбира се в един момент нещата ще се обърнат - руският тръбен газ ще се пренасочи към Китай, а втечненият - към ЕС. Ама то пак същата работа и дори по-зле - китайците не стига, че поради по-ниската цена на труда произвеждат по-евтино и само по-скъпите за тях вносни енергоносители поддържаха някакъв баланс, ако и газчицата им стане по-евтина, ЕС изобщо няма смисъл да се пъне да произвежда каквото и да било. И всичко това: защо? - защото "великият запад" реши да подкрепя една престъпна неонацистка хунта и то подкрепя, крадейки Русия и руснаците. През цифките ще им излезе тая работа, още повече че мантрата: "Путин е виновен" няма да минава още дълго. Преди 3 дена Драги щяха да го разкъсат на парчета на улицата в Неапол. Инвесторът - защо не кажете, че Германия бойкотира забраните на урсулата за внос на метали от Русия? Ще бойкотират я - щото иначе направо да си пускат кепенците на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
За догодина може би не, но процесът ще започне така или иначе.След няколко години я внасяме газ от Русия, я не.И между другото България,поради ниското си потребление, е една от страните,които могат д а го направят най-бързо и лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още