IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма бързо решение за енергийните проблеми на Европа

ЕС вероятно ще трябва да се ангажира с дългосрочни договори за покупка на втечнен газ, защото няма да издържи на високите спот цени

17:00 | 02.04.22 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Към началото на тази година европейската политика за ценообразуване на вноса на газ се формулираше съгласно пазар на купувачите, който доминираше след срива на цените през 2008 г. Тези условия вече не важат.

Европа трябва бързо да сключи договори за закупуване на природен газ от международни доставчици извън Русия, ако иска да намали енергийната си зависимост от Москва, пише FT.

Съвместното комюнике между ЕС и САЩ от миналата седмица за насърчаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа е полезно, но не е достатъчно. Насочването или пренасочването на спот пазарни товари от САЩ към Европа е относително лесно. Краткосрочно решение е и по-лесното съгласуване с европейските ангажименти за климата за дългосрочни нетни нулеви въглеродни емисии.

Износът на американски товари с втечнен природен газ от години е по-претеглен към спот пазара, отколкото производството от доставчици като Катар, който, поне в миналото, беше по-настоятелен неговият LNG да бъде договорен за конкретни дестинации.

Освен това през последните месеци се предлага повече втечнен природен газ на спот пазар от нигерийски съоръжения, може би защото местните купувачи в страната изискват по-малко газ.

Сега обаче европейските промишлени и битови потребители на газ може ефективно да бъдат принудени да се заключат с дългосрочни доставки на втечнен природен газ. В момента това изглежда по-евтино от приемането на днешните абсурдно високи спот пазарни цени. След няколко години или месеци дългосрочните договори могат да означават приемане на премиум цена за относителна сигурност.

Следователно компромисите с доставките на газ в Европа изискват не само потенциално скъпи тежести за потребителите и индустриите, но и получаване на политически ангажименти от американските регулатори и законодатели.

Например едва на 18 февруари Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ издаде широки нови политически насоки за проекти за природен газ, включително терминалите за втечнен природен газ и газопроводите, необходими за нов износ за Европа.

Новите насоки включват нов тест за газови проекти, свързан с климата, както и по-голямо уважение към собствениците на земя и групите за екологична справедливост.

На практика в момента има пауза в регулаторните ограничения за износа на газ. Като се има предвид обаче, че партийните и климатичните активисти ще оказват непрекъснат натиск преди междинните избори през 2022 г. и общите избори през 2024 г., това може и да не действа дълго.

Така че, докато подкрепата на администрацията и регулаторите за Европа срещу руското влияние сега е силна, процесите на одобрение на износа на LNG са дълги. Европа няма цяла вечност да осребрява политическия си капитал.

Спонсорите на подобни проекти и техните финансисти също са наясно, че капацитетът за внос на втечнен природен газ в Европа е почти изчерпан. Сега Германия и Франция предлагат да сключат договори за плаващи инсталации за регазификация, които да бъдат акостирани в близост до съществуващи газопроводи. Испания има необвързан капацитет за внос, но ограничена свързаност с Франция и останалата част от Европа.

В момента се водят дискусии между Франция и Испания за съживяване на проекта за газопровод MidCat за свързване на газовите системи на страните, който беше изоставен през 2019 г. Рестартиране му обаче ще бъде изправено пред икономически, екологични и обществени възражения.

Новото предприятие за втечнен природен газ Venture Global Calcasieu Pass започна да се доставя в Европа на 1 март. Проектът Calcasieu Pass използва модулен дизайн на инсталация за втечняване на LNG от завода на Baker Hughes в Авенца, Италия, и може постепенно да се разшири през следващите месеци и години.

Venture Global търси одобрение за проект Calcasieu 2 до следващия февруари и вече има капацитет на тръбопровода за захранване на своя газ.

Още модули са сключени от Venture Global за друго съоръжение, Plaquemines LNG, близо до Ню Орлиънс. Те ще започнат постепенно в рамките на 30 месеца от април 2025 г. Съоръжението за износ на втечнен природен газ Sabine Pass на Cheniere Energy, също в Луизиана, в момента се разширява.

Операторите на заводи за втечняване на втечнен природен газ харесват тарифите, които сега са налични на спот енергиен пазар. Европа обаче не може да запази конкурентната си позиция, докато плаща тези високи спот цени. Континентът може да си подсигури капацитета за втечнен газ с дългосрочни договори, дори ако това противоречи на десетилетна политическа цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Да му лaпа. Ако искам да кажа нещо за предният крайник на котката, пак ли ще ми туряте звездички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Тая грoзната карла - докато е била истински главен прокурор, издаде ли заповед за арест на някой американски президент - примерно на тромпетистчето с червените бузки? Военните престъпления в Украйна ги вършат ykpoпите и за това има хиляди доказателства и свидетели. А ако тя толкова напира, да върви да арестува Путин. Толкова е отвpaтителна, че той дори няма да и даде да му ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Юристова, стига спами. Това, че някакъв неграмотен министър бил казал нещо, означава точно нищо. Водородът за фабрикуването му се нуждае от доста повече енергия, отколкото дава самият той. Отделно се просмуква през тръбите, отделно е ного взривоопасен, отделно при горенето прави такава температура, на която могат да устоят само иридиеви сплави. Иридийчецът е най-редкият метал на света, добиват се 3-4 тона годишно. Това е най-безумното в ЕС - че всички повтарят като мантра или ***-0тствата на груета тунбергова, или безмислиците на литераторчето тимерманс. Тоя за толкова години начело на евроенергетиката, натвори толкова безобразия, поне да беше понаучил нещо, но не би. Тимерманс трябва да се люля на въжeто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
и да добавя... Европа няма енергиен проблем... бензина ли свърши някъде... режим на тока ли имат?... някой, някъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
има още около 15 начина... и кой ти каза че водорода трябва да се ползва до седмица ? плюс това имаме и газ и ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Дел Понте призова за издаване на международна заповед за арест за Путин ЖЕНЕВА, 02.04.2022 17:29 (БТА) Бившият главен прокурор на Международния наказателен съд Карла Дел Понте призова за издаване на международна заповед за арест за руския президент Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес."Путин е военнопрестъпник", каза Дел Понте в интервю за швейцарския вестник "Тан". Тя допълни, че е била особено потресена от масовите гробове в Украйна, които са й напомнили най-лошите мигове от войната в бивша Югославия. "Надявах се никога да не видя повече масови гробове. Тези умрели хора имат близки, които дори не знаят какво е станало с тях. Това е неприемливо", допълва Дел Понте.Тя казва, че има ясни доказателства за извършвани военни престъпления в Украйна. ТДел Понте добавя, че атаките срещу цивилни, унищожаването на граждански сгради и дори разрушаването на цели градове са военни престъпления в Украйна.Според нея евентуално разследване в Украйна би било по-лесно, отколкото в Югославия, защото самата страна е поискала това. Настоящият главен прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан посети Украйна миналия месец."Ако МНС открие доказателства за военни престъпления, то трябва да се върви нагоре по командната верига, докато се стигне до тези, които са взели решенията", казва Дел Понте. И допълва, че би било възможно дори да се държи отговорност на Путин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Първо - енергийни проблеми има не цяла Европа, но само западната и половина. Второ - тия енергийни проблеми тя си ги създаде сама. Да се скараш зверски с тоя, дето ти крепи икономиката - и то заради някакви укpoпо-нaцисти, е проява или на най-висша степен на ментална деградация или на измяна. Трето - газчицата не е нещо толкова масово срещано по цял свят - а и търсенето е огромно. Да се изолира основният доставчик на пазарът на нещо с траен дефицит, е безумно. Четвърто - LNG винаги ще е по-скъп от тръбният газ - ного лоша новина за и без това едвам кретащите на ръбът на конкурентноспособността ЕС-икономики. Пето - при траен разрив с ЕС, Русия окончателно ще обърне доставките на изток към Китай и на юг - към Индия. Тогава и без това по-конкурентната китайска икономика, ще стане още по-непобедима, ако ТЯ получава евтиният газ, а не ЕС. Има ли изход? Аз не виждам :( Освен може би урсулата и десетина държавни политически лидери да бъдат свалени и тимбeриците им - пратени на Вова Путин в буркани с формалдехид. Наследниците им - да свалят незабавно санкциите към Русия, да възстановят собствеността на руските граждани и да помолят възпитано за снизхождение. Руснаците са добри хора и ще им простят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
'...Природен газ нямаме..'' но имаме находище на газови хидрати- метан- видно от тук- https://....blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html , тук https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf и тук https://bntnews.bg/news/kakvi-bogatstva-za-proizvodstvo-na-priroden-gaz-krie-cherno-more-1188380news.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
jojoba70
преди 2 години
Може ли да ми отгориш как България може да се превърне във водеща в производството на водород. Аз лично знам само два начина, първият е при разпад на природен газ и вторият е чрез електролиза на водата. Природен газ нямаме, електроенергия излишна нямаме, а и произведения водород трябва да се използва до една седмица защото е много летлив. Изходът от ситуацията е дългосрочен договор с Азербайджан и другите 2 милиарда кубика през Гърция с договор с Египет, като им обещаем като бартер пшеница и Иран ако отпаднат ограниченията и малко на свободния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
За успешно разрешаване на европейски енергийни проблеми е необходимо успешно разрешаване на злокобни европейски финансови проблеми. Прилаганият създаващ щети метод за емитиране на евра е водещата причина за сътворяване на европейска инфлация. Европейската централна банка е жертва на европейската финансова грешка. В еврозоната, прекратяването на водещата причина за сегашната инфлация е изяснен за решаване европейски проблем. Водещата причина за сегашната европейска инфлация се премахва с прекратяване на европейската финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още