IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия запазва газовите доставки, докато Европа обмисля нови санкции

"Газпром" съобщи, че продължава да доставя газ на Европа през Украйна в съответствие със заявките от европейските клиенти

21:29 | 04.04.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия запази газовите потоци през ключови тръбопроводи към Европа в понеделник (4 април) въпреки несигурността по условията за плащане, а европейските лидери призоваха за налагането на още санкции срещу Москва след твърдения за военни престъпления в Украйна, предава Ройтерс.

Физическите газови потоци през газопровода "Ямал-Европа" на измервателния пункт „Манлоу“ на полската граница се колебаеха през уикенда и последно бяха на нула, сочат данни на оператора Gascade.

Но заявките за доставки на руски газ през входния пункт "Велке Капусани" в Словакия от Украйна бяха стабилни в понеделник на ниво от 967 841 мегаватчаса, както и потоците през газопровода "Северен поток" 1 до Германия – на ниво от 73 400 298 киловатчаса.

Руският държавен гигант "Газпром" съобщи, че продължава да доставя природен газ на Европа през Украйна в съответствие със заявките от европейските клиенти.

Остават обаче въпроси за бъдещото на доставките заради искането на Кремъл купувачите да започнат да плащат на "Газпром" в рубли.

Словашкият премиер Едуард Хегер потвърди, че страната му ще действа в единство с ЕС срещу исканията за подобни плащания. Първоначално словашкият министър на икономиката коментира, че страната му има нужда от газ и ще приеме всякакви условия на "Газпром".

През уикенда се появиха и призиви за нови санкции срещу руската икономика след съобщения за възможни военни престъпления заради откриването на стотици тела, някои от които вързани и застреляни от близко разстояние, около градове близо до Киев след изтеглянето на силите на Кремъл.

Германия и международните ѝ партньори ще договорят нови санкции срещу Русия в идните дни, заяви говорител на правителството и изрази увереност, че ЕС ще остане единен за нови мерки.

Говорител на германското министерство на икономиката заяви, че газово ембарго би имало икономически последици за Германия и затова страната трябва да действа предпазливо. Германия получава около 40% от газа си от Русия и вече активира извънреден план, който може да доведе до ограничаване на потреблението на газ, ако доставките спаднат твърде много.

Италия, която също е силно зависима от руския газ, заяви, че има достатъчни резерви да издържи на спирането му в идните няколко месеца.

Литва вече обяви, че няма да внася руски газ, за да задоволява местните си нужди, с което стана първата страна в Европа, постигнала независимост от руските доставки. По този път вървят и останалите Прибалтийски страни. 

Австрия обаче не обсъжда възможността за налагането на ембарго върху доставките на газ от Русия, заяви канцлерът Карл Нехамер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Изобщо не ме интересуват руснаците, Интересува ме само този, който е извършил военни престъпления и геноцид на цивилното украинско население в Буча и в другите украински градове, да си получи законното наказание- доживотен затвор без замяна. Този, който одобрява руските престъпления, е със съзнанието на престъпник и рано или късно, това ще избуи в поведението му, независимо къде се намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
1,5 МБ ??? Лелелел, руснаците направо ще се разплачат, хахахха. Жабaрес нека спрат руският газ още утре. В петък Драги щяха да го разкъсат на улицата хората. Тоя път мутрите му го спасиха, ама следващият път дали ще успеят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
дарикнюз Европейската банка за възстановяване и развитие обяви днес незабавно спиране на достъпа до финансиране за Русия и Беларус на фона на инвазията в Украйна. "Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) пристъпва към изпълнение на плановете си да изключи Руската федерация и Беларус от получаването на финансиране за проекти", се казва в изявление на кредитора. "Съветът на управителите на ЕБВР одобри предприемането на твърди действия срещу Руската федерация и Беларус след нахлуването в Украйна. Достъпът на Руската федерация и Беларус до ресурсите на банката ще бъде официално преустановен с НЕЗАБАВЕН ефект." ЕБВР си запазва правото да преустанови или отмени всички по-нататъшни плащания за съществуващи инвестиционни проекти. Според запознат източник тези проекти възлизат на около 1,5 млрд. евро (1,7 млрд. долара) в двете държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още