IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са решенията за финансовите проблеми в здравеопазването?

Можете да научите на първия за годината Клуб Investor.bg, който се провежда днес

08:25 | 17.02.14 г.
Кои са решенията за финансовите проблеми в здравеопазването?

Кои са наболелите финансови проблеми в сферата на здравеопазването и какви са пътищата за решаването им – повече можете по време на първия за годината Клуб Investor.bg, който е на тема „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“. Събитието ще се проведе в Гранд хотел София на 17 февруари 2014 година от 18 часа.

Остойностяването на клиничните пътеки - кои са пробойните в този механизъм за финансиране на дейности в здравеопазването и как да се решат проблемите с финансирането са основните теми, които ще бъдат дискутирани от Живко Иванов, управляващ партньор на финансово-счетоводна къща „Симбула“.

По оценка на различни макроикономически анализатори разходваният ресурс за здравеопазване в България варира между 5 и 8 милиарда лева за една година, а в момента държавата се е отказала от това да регулира повече от половината от него.



Сред обсъжданите теми ще бъде невъзможността лечебните заведения да възстановяват ДДС от направените инвестиционни разходи - вследствие на функциониращия в България данъчен режим те са принудени да капитализират ДДС, т.е. да го включат в себестойността на услугата, която предлагат. Проблемът се корени в пренасянето на принципно добрата воля на законодателя на ниво Европейски съюз, а именно здравната услуга да е освободена от ДДС, в националното ни законодателство.

Възможните решения са, от една страна законодателни промени, а от друга - целенасочен финансов мениджмънт на лечебните заведения, който да им позволи да ползват частичен данъчен кредит, посочва Иванов.

Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис", който ще бъде и модератор на форума, застъпва тезата, че възможностите за частни директни инвестиции или под формата на публично-частно партньорство са големи в България, но реализацията на този потенциал зависи от прилагането на работещ модел в системата на здравеопазването.

Според Кънев е нужно по-ясно разделяне на финансирането от администрирането на системата, електронизация на управлението и прозрачност на вземането на решения и насочване на паричните потоци. Тоест нужна е реформа на здравеопазването, като част от реформата на публичния сектор въобще. Само така може да се постигне стабилност и предвидимост, които са ключови за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още