IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Urban Development Forum 2022 - Интегрирани действия за устойчивост

19 септември, Hyatt Regency Sofia

10:38 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Urban Development Forum 2022 - Интегрирани действия за устойчивост

За постигането на устойчивост е необходимо да се работи интегрирано. Планирайки инвестиция в транспорта, е необходимо да целим и екологични и социални ефекти. Подготвяйки проект за ремонт на улица, трябва добре да сме помислили как той ще се отрази върху икономическата активност и облика на града. Въвеждайки нова система за събиране на отпадъци, е задължително да сме отчели навиците на хората на място и да сме помислили как тази система ще стане част от по-голямата концепция за кръгова икономика. Дори и това да не е масовата практика, примери за интегриран подход в България има.

Събитието ще се проведе на 19 септември 2022 г. в хотел Hyatt Regency Sofia.

На тазгодишното издание на Urban Development Forum, организиран от Градът Медиа Груп в стратегическо партньорство с Европейската инвестиционна банка, ще се фокусираме върху добрите практики на интегрирано планиране, процедиране и реализация на проекти в различни сфери и в различни български градове. Ще покажем как интегрирането на заинтересовани страни, финансови инструменти, организационен и ресурсен капацитет води до по-устойчиви резултати.

Програмата на форума има няколко основни тематични фокуса - екология, икономика, социални взаимоотношения и естетика. Тези фокуси отразяват приоритетите, по които работят европейските институции и са широко приети като основополагащи за постигането на устойчивост. При обсъждането на всеки един от четирите фокуса ще показваме и връзките му с останалите, за да покажем важността на междусекторните действия.

Ocнoвнитe aĸцeнти в тaзгoдишнaтa пpoгpaмa нa ĸoнфepeнциятa ca:

- Градовете и интегрирания преход – капиталови програми, финансови инструменти и модели за устойчива градска трансформация. От 2021 г. Европейският съюз, а в това число и България, влязоха в нов 7-годишен програмен период.  Какво научихме от предходния период и върху какво трябва да се фокусираме в настоящия? Как ще работи европейското финансиране до 2027? И как да намалим зависимостта си от безвъзмездни финансови инструменти, въвличайки повече заинтересовани страни във всяка една инвестиция?

-  Околна среда и икономика – топлинен остров и териториално обновяване (ревитализация). Устойчиво развитие на градската територия - финансови и организационни модели. Как да постигнем както високи екологични характеристики, така и финансова възвръщаемост на инвестициите? Нови подходи в градското развитие, които поставят екологичната устойчивост наравно с икономическата.

-  Хора и естетика - публични пространства и местна идентичност. Естетическите качества на градовете ни често биват поставяни на заден план. Същевременно усилията, които полагаме за съхранение на немалко сгради и пространства показват, че и естетиката е компонент на устойчивостта. Добре изглеждащата градска среда е по-атрактивна за обитателите, води по-високо качество на живот, а и често бива използвана като конкурентно предимство в икономическото съревнование между градовете.

- Новият Европейски Баухаус - как новите инициативи на Европейската комисия обвързват естетиката и наследството с инвестициите и устойчивото развитие?

Urban Development Forum 2022 се реализира в партньорство с Българския съвет за устойчиво развитие като част от World Green Building Week.

Програмата и повече за Urban Development Forum 2022 можете да откриете на www.udf.bg.

Регистрирайте се за присъствие на живо на 19 септември, Hyatt Regency Sofia: https://udf2022reg.gradat.events/en/register

Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още
Финанси виж още