IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставката на премиера и правителството - безотговорен и опасен ход

Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете, коментира германски политолог

10:03 | 21.02.13 г. 2
Оставката на премиера и правителството - безотговорен и опасен ход

"Не му отива на Борисов да се държи като обидено дете", казва Йохана Даймел от германското Дружество за Югоизточна Европа в ексклузивно интервю за Дойче веле. Според Даймел оставката е безотговорен и много опасен ход.

Всички последни правителства - от това на Симеон Сакскобургготски през това на Сергей Станишев до това на Бойко Борисов, обещаваха на българските граждани подобряване на тяхното финансово положение. И условията на живот в страната трябваше да се подобрят. Реалността обаче изглежда по съвсем друг начин: ножицата между бедни и богати продължи да се разтваря, 360 хиляди души са загубили работното си място от 2008-ма насам, а сред младите хора всеки трети е без работа, припомня Йохана Даймел.

"Дебатът за енергийните дружества е емоционално оцветен и силно политизиран. Но високите сметки за ток са само един вентил, през който се изпуска парата на социалната несправедливост в България. Финансовата криза в Европа само отчасти е причината за тежкото социално и икономическо положение на българите - в основата му стои бездействието на правителството по отношение на икономическата и социалната политика. В този смисъл сегашните протести са и протест срещу правителството", казва тя.

Оставката на премиера и правителството е безотговорен и опасен ход, убедена е Даймел. „Не му отива на Борисов, който иначе полага толкова много усилия да си изгради образа на човек, който строи и създава, да се държи като малко дете. Ескалацията на протестите и използването на сила поставя страната в много критична ситуация, която изисква спокойно и разумно поведение, а не пози и оставки“, казва германският политолог.

„Борисов трябваше да реагира по отговорен и адекватен начин. Но какво видяхме - докато десетки хиляди протестират на улицата, той рита топка...“, допълва тя.

По думите й най-важният въпрос е кой ще се нагърби с тежката задача да поеме отговорността за управлението до изборите без да бъде допусната нова ескалация на напрежението или дестабилизация на страната. „Защото на България й предстоят неспокойни времена и е твърде вероятно да станем свидетели на една доста мръсна предизборна кампания“, прогнозира Даймел.

Тя е на мнение, че шансовете за преизбиране на ГЕРБ са минимални, особено след като видяхме как още при първата кризисна ситуация управляващите абдикираха от властта. „Сега удря часът на популистите и екстремистите, а за гражданските партии от центъра ще става все по-трудно“, посочва тя.

Някои наблюдатели са склонни да правят паралели между сегашните протести и събитията от зимата на 1997-ма, довели до падането на социалистическото правителство на Жан Виденов. Йохана Даймел вижда обаче и една съществена разлика: след 1997-ма България се управляваше от различни правителства, а не както дотогава само от кабинети, доминирани от БСП.

„През 1997 година уличният натиск доведе до реални промени, възвестено бе началото на българската интеграция в ЕС, извършени бяха реформи, икономиката се стабилизира. Можем само да се надяваме, че сегашните протести носят същия положителен заряд за промени, идващи отдолу“, казва Даймел.

Политологът обобщава: „По всичко изглежда, че българите са скъсали с политическата апатия. Да, България се пробужда, гражданските движения задвижват политиката. Всичко това може да се превърне в един самооздравителен процес".

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 11 години
Да не говорим че сме в ситуацията единствения свестен анализ го правят от чужда медия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
uraser
преди 11 години
Много точен и разумен поглед на иначе неразумната постъпка на премиера.Напълно съм съгласен с мнението на г-жа Даймел.В допълнение бих казал, че слуховете за това, че премиера първо се е отчел на американския посланик за оставката си, го правят да "олеква" още повече в очите на народа, който той уж защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още